Това може да подпали пожар в Близкия Изток

Това може да подпали пожар в Близкия Изток
  • Автор:  Керстен Книп
  • Дата:  
    23.02.2019
  • Сподели:

Ако САЩ започнат да доставят на Саудитска Арабия технологии за ядрената енергетика, това лесно може да дестабилизира целия район, предупреждават наблюдатели. Плановете на Рияд тревожат и Израел.

 

 

 

 

Прави ли го или не го прави? Американски конгресмени проучват дали президентът Доналд Тръмп има планове за продажба на чувствителни ядрени технологии на Саудитска Арабия. "Няколко информатори" са предупредили за предполагаем конфликт на интереси, съобщиха от постоянната Комисия по разузнаването в Камарата на представителите. Има опасения, че Рияд може да използва американските технологии за разработването на ядрени оръжия. А това може да изостри напрежението между Саудитска Арабия и заклетия му враг Иран

Голяма ли е разликата между използването на ядрената енергия за мирни и за военни цели?Двете технологии са "толкова тясно свързани, че трудно могат да се разделят една от друга", се казва в информация на организацията Международен център за конверсии (BICC) в Бон. Ядрените технологии позволяват придобиването на знания, материали и друга технология с приложение също и във военната област.

 

Атомът за мирни цели? 

 

USA Washington Saudischer Kronprinz Mohammed bin Salman bei Donald Trump (picture-alliance/dpa/SPA)

 

Намерението на Рияд не е да използва ядрената технология за военни цели, твърди експертът за Саудитска Арабия от Германското дружество за външна политика DGAP Себастиан Зонс. По думите му, Рияд е подложен на силен натиск - опитва се да се отърси от икономическата си зависимост от петрола, чийто експорт генерира до 80 на сто от държавните приходи. Ето защо страната отдавна се опитва да диверсифицира енергийния си сектор. За тази цел тя се нуждае от сътрудничество с други партньори, и най-вече със САЩ, казва Зонс за ДВ.

Кралството засега все още не е в състояние да произвежда атомна енергия без помощта на чужди партньори, но точно това е целта - в бъдеще да може и сама да добива ядрена енергия. През март 2018 Саудитска Арабия прие национален план за развитие на атомната енергия, който предвижда изграждането на най-малко 16 атомни електроцентрали през следващите 20 години. Големи държавни фирми, като Saudi Aramco, играят важна роля в тази стратегия и са потенциални основни играчи и в бъдеще в процеса на изграждане на ядрената енергетика в страната, убеден е експертът.

 

Нестабилен регион

 

Saudi-Arabien Ölfeld (picture-alliance/dpa/A. Haider)

Все още Саудитска Арабия разчита основно на петрола

 

Въпросът за атомната енергия от години буди тревоги в региона. Те тръгват още от ядрената програма на Иран, който същевременно е и най-големият конкурент на Саудитска Арабия в региона. Откакто режимът в Техеран отново полага огромни усилия за разработване на нови ядрени технологии, Саудитска Арабия също обмисля подобна възможност.

След като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран, иранското правителство се отнася с особено недоверие към Рияд. По повод на информациите за възможно сътрудничество с Рияд в ядрената област, иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф отправи остра критика: "Първо един насечен на парчета журналист, сега пък и непозволена продажба на ядрени технологии на Саудитска Арабия - всичко това ясно разкрива лицемерието на САЩ", написа той в Туитър.

 

Резерви и от страна на Израел

 

Vereinigte Arabische Emirate Barakh Kernkraftwerk (picture-alliance/AP Photo/Emirates Nuclear Energy Corporation/A. Girija)

В съседните на Саудитска Арабия Обединени арабски емирства вече се изгражда една атомна електроцентрала

 

Израел също е разтревожен. Вярно е, че общият им враг Иран сближава Рияд и Ерусалим, но все пак Израел е скептичен към ядрените амбиции на Саудитска Арабия. Израел принципно е против това една арабска държава да притежава ядрени технологии, заяви израелският политически анализатор Йони Бен Менахем за ДВ. Това важи и за Саудитска Арабия, подчертава той. "Не се знае кой ще вземе един ден властта там - ако на власт дойдат екстремистки движения, те биха могли да използват ядрените технологии и за военни цели", изтъква Менахем.

Може и други да поискат

Освен това не е изключено и други държави в региона да решат, че трябва да притежават ядрени технологии. "Това би означавало да започне ядрена надпревара", уточнява наблюдателят. Такава опасност съществува, смята също и Себастиан Зонс.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман вече заяви, че ако Иран продължи ядрената си програма, Саудитска Арабия ще реагира. Ако напрежението между саудитското кралство и Иран обаче продължи да ескалира, това ще подкопае стабилността в целия регион.

 

 

 

 

 

Прочетена 348 пъти

Станете почитател на Класа