Нов социален договор на Европа

Нов социален договор на Европа
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    22.02.2019
  • Сподели:

В писмо до премиери и партии президентът на ПЕС очерта посланията на левицата в предстоящите избори
Политическото семейство се събира на предизборен конгрес в Мадрид, откъдето стартира кампанията си за Социална Европа

Дни преди предизборния конгрес на ПЕС на 22 и 23 феруари в Мадрид, лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна с писмо до левите лидери, в което очерта посланията на кампанията за евровота. В него той посочва, че пред левицата отново се изправя историческа задача: подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта.

 

 

Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет – основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на Съюз, който е загубил социалната си физиономия.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към потребители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона заради политическа стабилност; третира здравеопазването като стока, а не като основно право; вижда кохезионните фондове като инвестиции за големи компании; съди гражданите на базата на това колко имат, а не какво правят.

Европейският съюз не може да има бъдеще, ако хората продължават да работят денонощно, но не могат да си позволят отопление на домовете си; децата нямат достъп до добро образование, здравеопазване или здравословно хранене. Модерното робство има много лица – не е научна фантастика, а нещо съвсем истинско и осезаемо за много европейски граждани в 21-ви век.

Няма как да приемем всичко това. Хората не са и не могат да бъдат „ресурс“, а личности с право на работа и достоен живот.

Ето защо, нашата мисия е историческа. Предстоящите избори са исторически. На карта са поставени основите на политиката, възприятията за добро и зло, справедливост и несправедливост.“, пише Станишев в писмото си.

„На форума ще приемем предизборния манифест на ПЕС - Нов социален договор за Европа – политическата платформа, която ще преобрази Европа след изборите през месец май. В Мадрид ще стартираме и кампанията на общия ни кандидат Франс Тимерманс. С този силен манифест, а и с нашия кандидат, вярвам, че влизаме в предизборната битка добре подготвени.

Ние, социалистите и демократите, сме политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво. Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Не сме за справедливост, солидарност и надежда.“, заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата:

На фона на нарастващото обществено недоволство, ЕНП прегърна популизма и амбицията на крайнодесните да достигнат властта. Коалициите между традиционната десница и националистите в Европа са абсолютно неприемливи.

Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите.

Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път.

От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората. За нас това е задънена улица.“

Президентът на ПЕС пише до левите лидери, че в Мадрид ще бъде дадено началото „на една тежка и вълнуваща кампания.“

Залогът няма как да бъде по-голям. Вярвам, че ще изпълним успешно задачата да се преборим за социална Европа, такава, каквато всички искаме да бъде.“

 

 

1aasaa1

Прочетена 368 пъти

Станете почитател на Класа