Стената на Тръмп може да раздели на две стартовия полигон на SpaceX

Стената на Тръмп може да раздели на две стартовия полигон на SpaceX
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    12.02.2019
  • Сподели:

Платформата за стартиране на SpaceX ще бъде изложена на риск от изграждането на стената, предложена от Доналд Тръмп, тъй като се намира на границата между САЩ и Мексико. Понастоящем конгресмените ще преговарят за изключване на обекта от трасето на стената и да постигнат споразумение, съобщава Bloomberg.


Корпорацията Space Exploration Technologies, по-известна като SpaceX, чийто основател е Илън Мъск, планира да използва полигона, разположен в Бока Чика (Тексас), за да изпрати пилотирани ракети в космоса.


Наскоро Мъск обяви окончателното сглобяване на Звездния кораб, ракетата, с която неговата компания се стреми да достигне Луната през 2023 г. и който по-късно ще лети и до Марс.


Демократите депутати изразиха загриженост, след като видяха картата на 50-хектарната зона на SpaceX, която ще трябва да бъде разделена и ще се опитат да осуетят усилията на Администрацията на Тръмп за изграждане на гранична ограде, която може да раздели съоръженията на компанията.


Люсил Ройбал-Алард, конгресменка от Калифорния, която оглавява бюджетната комисия по националната сигурност, посочи, че се борят за изваждане на района от окончателното споразумение, защото "оградата пресича собствеността и това е проблем".


Споразумението, по което работят конгресмените, вероятно ще включва финансиране за специални бариери на границата с Мексико. Въпреки това, все още е необходимо да се определи точно неговата цена, местоположение и други подробности.


Според представител на компанията пред Блумбърг, SpaceX не е оказала натиск върху Конгреса по отношение на граничните бариери върху неговата собственост и не е молила никой да прави това от нейно име.


Демократът депутат Филемон Вела обаче твърди, че компанията на Илон Мъск не е доволна от плановете, въпреки че не е възразила публично. "Това е истински проблем", каза той.


Официално компанията е отказала да предостави подробности за проблема и само е съобщила, че е получила искане от няколко правителствени институции за достъп и провеждане на проучвания в полигона.


„Понастоящем SpaceX оценява искането и общува с Министерството на вътрешната сигурност, за да разбере по-добре техните планове", се казва в изявлението.

Прочетена 286 пъти

Станете почитател на Класа