Мадуро учетвори минималната работна заплата и петро във Венецуела

Мадуро учетвори минималната работна заплата и петро във Венецуела
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.01.2019
  • Сподели:

Президентът на Венецуела Николас Мадуро умножи стойността на петро – венецуелската криптовалута - от понеделник. Разчетната единица от 9 000 стана равна на 36 000 боливари.

 

Това увеличение пряко засяга минималната работна заплата, също увеличена четирикратно на 18 000 суверена, което се равнява на половин петро. Освен това мярката оказва влияние и върху останалите таблици на заплатите.

 

Мадуро също така информира, че правителството ще поеме плащането на разликите в заплатите в частния сектор, така че те да нямат извинение, че този корекционен фактор е причината за инфлацията.


По време на годишното си послание до Националното учредително събрание президентът направи и следните съобщения:


Създава Венецуелската мисия Бела, за да възстанови пространствата на 50-те най-населени града в страната.


Одобри 1037 млн. Евро, за да гарантират засаждането на 3 млн. 235 000 хектара.


Постави за цел да достигне до 2 000 000 млади хора, включени в ученето и да работят по програмата „Младежки план".


Мадуро също така каза, че ще продължи процесът, "все още сложен и несъвършен", на ценообразуването на базовите позиции от основната кошница, съгласуван с предприемачите и производителите.


Като част от икономическите мерки, президентът нареди на държавните компании да продават в 15% от продукцията си на международните пазари.
В последната част от речта си венецуелският президент заяви, че от вторник ще влезе в сила законов резерв от 60% за националното банкиране, одобрен миналата седмица от Централната банка на Венецуела (BCV).


От друга страна, венецуелският лидер инструктира Националната конституционна асамблея (АНК) да ускори приемането на постановлението за данъчния закон за големите наследства.


Мадуро обясни, че големите наследства са "тези, които налагат и оказват натиск върху криминалния долар". За президента инфлацията, предизвикана от изкуствения и паралелен пазар на американска валута, е "централният инструмент", използван от някои участници, за да повлияят на "реалната икономика".

Прочетена 532 пъти

Станете почитател на Класа