Световно по футбол на Балканите?

Световно по футбол на Балканите?
  • Автор:  DW
  • Дата:  
    16.01.2019
  • Сподели:

България, Румъния, Гърция и Сърбия искат заедно да бъдат домакини на Световното първенство по футбол през 2030 година. Но е нереалистично да се случи, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг"

и обяснява причините.

 

 

 

 

Като няма достатъчно хляб, да има поне зрелища: четири балкански страни, които си приличат по това, че в икономически план не се представят особено добре, искат да спечелят домакинството на Световното първенство по футбол през 2030 година, а по всяка вероятност да се кандидатират и за Европейското първенство две години по-рано. Тези четири страни са България, Гърция, Румъния и Сърбия, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" и припомня, че на среща в края на миналата година лидерите на четирите съседни страни са разбраха да създадат организационен комитет, който ще се събере за първи път през февруари.

 

default

 

"Балканската кандидатура има добри шансове"

Тази кандидатура ще помогне да бъдат модернизирани инфраструктурата и стадионите в региона, твърди сръбският президент Александър Вучич. А понеже Мексико е сред съорганизаторите на Световното първенство през 2026 година, балканската кандидатура имала добри шансове срещу южноамериканското трио Аржентина, Парагвай и Уругвай, смята още той.

В действителност обаче четирите балкански страни изобщо даже не са подготвени да организират събитие като Световното първенство - тази цел изглежда дори още по-далечна от амбицията на Сърбия да се присъедини към ЕС, коментира по-нататък швейцарското издание. Вярно е, че през 1976 година тогавашна Югославия беше домакин на Европейско първенство, но тогава се изиграха само четири мача на два стадиона. Междувременно обаче за едно Световно първенство по футбол са необходими 16 модерни стадиона, а за Европейско - поне десет.

След Олимпийските игри в Атина през 2004 година Гърция разполага с няколко стадиона, на които биха могли да се играят срещи, но и те са поостарели и трябва да бъдат разширени. Румъния също има две модерни спортни съоръжения - в Букурещ и в Клуж, докато България и Сърбия тепърва трябва да си построят стадиони.

"Когато политици влязат в ролята на проектанти..."

Друг проблем е транспортната инфраструктура в региона - заради окаяното състояние на железниците футболните запалянковци ще трябва да се придвижват по балканските пътища. А Румъния дори не разполага с общонационална мрежа от магистрали.

Заради всичко това шансовете за успех на тази кандидатура са минимални. Но четирите балкански страни са се хванали здраво за идеята - навярно и по чисто политически причини. И в четирите държави през тази година ще има избори, а новината за домакинство на Световно първенство със сигурност ще привлече гласове. Или както заяви сръбският архитект Драгослав Бакич: "Когато политици влязат в ролята на проектанти, няма невъзможни неща - дори издигането на цели стадиони за броени месеци".

 

 

 

Прочетена 350 пъти

Станете почитател на Класа