Юдзе - "жените за удоволствие" в Япония

Юдзе - "жените за удоволствие" в Япония
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.01.2019
  • Сподели:

Какво ни идва на ум, когато чуем думата "гейша"? Може да се каже, че повечето читатели имат в главата си образ на японска красавица, ангажирана с ескорт услуги за богати клиенти. Почти всеки знае, че гейшите имат отлично образование, че са добре запознати с литературата, танцовата музика и имат рядката възможност да поддържат интересен разговор.

 

Но почти никой не знае, че гейшите никога не предоставят услуги от плътски характер  на клиентите. За такива неща в Япония е имало юдзе - "жени за удоволствие". До сравнително скоро (средата на 20-ти век), в Япония най-старата професия е била съвсем легална и легализирана още през XII век.

 

 

От началото на 16-ти век професионалиските плащали данъци и се занимавали Юкаку (буквално „забавна къща“), които били силно оградени, за да може да се води отчет на клиентите и съответно данъчните приходи. Всички големи градове (Едо, Киото, Осака) са имали свой собствен Юкаку. Труженичките от тези квартали обслужвали всички, които имат достатъчно пари за услугите им, и ако някой обикновен човек отивал при тях с достатъчно пари, тогава получавал същата услуга като самураите.

 

Момичетата започвали работа в шест надвечер и очаквали клиентите си до полунощ. По позата и дрехите, клиентът можел да разбере приблизителната цена на услугите на определената професионалистка. Чакането на клиентите се провеждало в специални „витрини“, затворени с харимизе - специални решетки. Много момичета признавали, че се чувстват като животни в зоологическата градина, седнали в своите ниши. От това задължение били освобождавани Таю и Ойран -  най-високите нива от сложната йерархия в професията.

 

 

Въпреки това, дори те не са имали право да напускат квартала, с изключение на сезона ханами (пролетното любуване на цветя) и погребението на близки роднини. В епохата на Мейдзи, когато Япония изоставя доброволната изолация, практиката да се седи зад хамиризе е много критикувана от европейците и тя започва да губи своята популярност. Тогава момичетата започнали да поставят свои портрети, а след това тази традиция била напълно премахната. Самите европейци, които дошли в Япония с дипломатически или търговски мисии, не били склонни да се присъединят към този аспект на японската култура.

 

 

Ойран и Таю били по същество близки до гейшите (с тази разлика, че гейшите не предлагали интимни услуги), те също били образовани, умеели да танцуват, пеят и свирят на кото или шамисен. Да отидеш просто и да платиш на такава жена се считало за неприемливо. Трябвало да бъде поканена предварително. В крайна сметка, красавицата трябвало да бъде напълно подготвена: да избели лицето си, почерни зъбите (да, да!). До сложи сложна прическа и да надене кимоно от скъпа коприна.

 

 

 

Между другото, гейшите, за разлика от Юдзе, връзват кимоно с колан, три възела на гърба. По-точно, връзват го техните асистенти, тъй като няма да могат да ги развържат и освен това няма да ги вържат отново, което е един вид подсигуряване, че гейшата няма как сама да свали кимоното си. А Юдзе, напротив, завързват колан отпред, с прост възел, за да се улесни развързването; те трябва да го правят по няколко пъти на нощ. От средата на 20-ти век професията Юдзе е официално забранена от закона и премахната като "унизителна". За опит за организиране на подобен бизнес, или посредничество в него, виновните са изправяни пред тежко възмездие, дори смъртно наказание. Но нищо не заплашва самите момичета

Прочетена 388 пъти

Станете почитател на Класа