Wall Street прекъсна победната серия

Wall Street прекъсна победната серия
  • Автор:  Бойчо Попов investor.bg
  • Дата:  
    12.01.2019
  • Сподели:

Основните американски борсови индекси приключиха сесията в петък с леки спадове, като прекъснаха серията от три дни на ръстове, но изпратиха седмицата, която помогна на Dow и S&P 500 да излязат от коригиращите си фази, тъй като напредъкът в търговските преговори между Китай и САЩ засенчи тревотиге около частичната парализа на правителството, която навлиза в 21-ия ден.

 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори сесията на с около 6 пункта по-ниско ниво (или по-малко от 0,1%), при 23 995 пункта. Широкият индекс S&P 500  загуби по-малко от пункт до 2 596 пункта, което е първият му спад от над седмица. Понижението на широкия бенчмарк се случва на фона на поевтиняването на акциите на компаниите от петролния и комуналния сектор, след като петролът поевтиня до под 52 долара за барел. Междувременно книжата на автомобилните компании поскъпнаха с около 3% след обнадеждаващата перспектива на GM. Широкият индекс все пак успя да отчете трети седмичен ръст, повишавайки се с 2,5% за петте дни. След Коледа ралито бе достигнало 10%, преди индексът да спре на 2 600 пункта - ниво, което не бе надминато от средата на декември.

 

General Motors увеличи прогнозата си за печалбата за  2018 г. и предрече по-силно представяне през  2019 г. Акциите на GM поскъпнаха с 2,45 долара, или 7,1%, до 37,18 долара.

 

В същото време технологичният индекс Nasdaq Composite Index се понижи с 0.2%, за да затвори на 6 971 пункта. 

За седмицата Dow записа ръст от 2,4%, S&P 500 завърши с плюс 2,5% за периода, докато Nasdaq произведе седмична печалба от  3,5%. В четвъртък S&P 500 и Dow излязоха от корекцията, обикновено дефинирана като спад от 10% от скорошния връх. Индексите се покачиха с поне 10% от най-ниската им стойност при корекцията, което сигнализира за възстановяване от корекцията, според Dow Jones Market Data.  

През деня нямаше много новини от макроикономическо естество. Все пак пазарните участници обърнаха внимание на цифрите за инфлацията. Потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца насам през декември в условията на поевтиняващ бензин. Основният инфлационен натиск обаче остава заради нарастващите наеми за жилища и по-високите разходи за здравеопазване. Като цяло от доклада на Министерство на труда в петък става ясно, че инфлацията е умерена, което може да подкрепи последните изявления от страна на представители на Федералния резерв, че ще бъдат внимателни при повишаване на лихвените проценти през тази година.

Жестокият бюджетен спор между американския президент Доналд Тръмп и опозиционните демократи парализира части от администрацията в продължение на почти три седмици. Засега не се вижда никакво споразумение. В събота частичното блокиране на правителството ще отбележи най-дългия период на затваряне на агенциите - 22-ия ден. Тогава инвеститорите може да обърнат по-голямо внимание на проблема, но поне досега инвеститорите на Wall Street се радват на солидни печалби.

Анализаторът от Goldman Sachs Карън Холтхаус заяви, че очаква Starbucks да се окаже следващата известна голяма компания, която ще понижи прогнозите си за финансовото си представяне заради ситуацията в азиатската страна.В момента акциите на Starbucks се търгуват с 2-6-процентно понижение.

В началото на януари Apple направи рядък ход, като сви прогнозата за тримесечните си приходи от продажби, а главният изпълнителен директор Тим Кук обвини за това забавянето на продажбите на iPhone в Китай, чиято икономика е под натиск от несигурностите около търговските спорове между Вашингтон и Пекин. 

 

 

Междувременно според WSJ Apple планира да пусне три нови модела iPhone тази есен, включително наследник на проблемния XR, най-евтиното ѝ устройство от 2018 г. с LCD дисплей, което не успя да изпълни прогнозите на Apple за продажбите. Планът на компанията е да пусне няколко нови функции на камерата, в това число тройна задна камера за най-високия клас модел, както и двойна задна камера за другите два, допълват източниците.

Понижаването на приходите за тъкмо приключилото тримесечие подчертава как едно икономическо забавяне в Китай се отразява негативно на компаниите и принуждава мнозина да коригират плановете си спрямо пазара.

В четвъртък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също обърна внимание на темата, като заяви, че предупрежденията показват, че китайската икономика се забавя. „Китайската икономика се забавя. Това личи много и от потребителските разходи”, каза Пауъл. „Слаби потребителски разходи; всеки видя новините от Apple".

През следващата седмица се очакват тримесечните данни от Citigroup и JPMorgan Chase & Co. JPM, с което ще бъде даден неофициалнен старт на сезона на отчетите, който може да предложи нови доказателства за състоянието на американските корпорации.

И по отношение на търговския спор с Китай не бе постигнат сериозен напредък през седмицата. Според материали в пресата преговорите трябва да продължат на по-високо ниво в края на януари. 
 

"Днес американските ДЦК поскъпват, а доларът поевтинява спрямо повечето основни валути, съобщи  Едуард Лъдлоу, пазарен анализатор от Bloomberg Сан франциско, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.


Продължават и пониженията в прогнозите за печалба на големите американски компании, повлияни от забавянето на икономическия растеж в Китай.

Прочетена 422 пъти

Станете почитател на Класа