Тежката битка на "шейхинята"

Тежката битка на "шейхинята"
  • Автор:  Надер Алсарас
  • Дата:  
    12.01.2019
  • Сподели:

Суад Абдерахим е първата жена, избрана за кмет на арабска столица. Някои смятат, че е човек на умерените ислямисти. За нея самата обаче най-важно е да се пребори с проблемите на Тунис.

 

 

 

 

Преди половин година Суад Абдерахим, наричана "шейхинята", беше избрана за кметица на град Тунис. "Шейхиня" е женският род на думата "шейх", с която арабите назовават уважаваните личности. Изборът на Суад Абдерахим предизвика малка сензация, която разбуни духовете по цял свят. Днес, шест месеца след встъпването си в длъжност, Суад Абдерахим трябва да намери решения за многото предизвикателства, пред които е изправена тунизийската столица. Инфраструктурата е в окаяно положение, по улиците има постоянни задръствания, а проблемите с боклука и хаоса с уличните търговци изобщо не са решени.

 

Tunis Souad Abderrahim Bügermeisterin (DW/N. Alsarras)

 

Суад Абдерахим иска да се справи най-вече с проблема с боклука в столицата на Тунис. Особено вечер по уличките на стария град се трупат камари боклуци. И когато кметицата обикаля града, жителите постоянно я заговарят за чистотата. "Липсата на персонал и недостатъчните логистични възможности не ни позволяват да се грижим за всяка улица." Освен това градът не разполага с достатъчно финансови средства, за да осигури по-добро сметосъбиране, посочва кметицата. Тя смята да реши проблема чрез рециклиране на отпадъците в сътрудничество с частни инвеститори. За целта обаче са нужни нови законови рамки. Иначе казано, докато това стане, ще мине доста време.

Много тунизийци се съмняват, че една жена може да се справи с многобройните проблеми на столицата. И то не защото тя е първата жена - кмет, а защото е родена в Сфакс, а не в Тунис и не принадлежи към елитните семейства, които по традиция назначават кмета. "В Тунис все още господства патриархалният манталитет, особено за някои постове, свързани с властта. Като че ли мъжете са се абонирали за властта и обществените институции", казва тя в интервю за ДВ. При това жените в Тунис се радват на много повече права в сравнение с жените от другите арабски държави. Кметицата обаче твърди, че въпреки това в Тунис няма равнопоставеност между мъжете и жените. Според нея, изборът й за кметица е "победа на тунизийските жени", защото е нарушил "табута" и "традиции", превърнали се в закон.

За или против правата на жените

Някои гледат със скептицизъм на избора на Суад Абдерахим за кметица. Защитничката на женските права Лейла Шеби казва, че партията "Ан Нахда" я е издигнала на този пост. Тази партия обаче е против напредъка. Тя дори иска да отнеме трудно извоюваните права на жените. Лейла Шеби дава пример с равнопоставеността на мъжете и жените в наследственото право. Нов проектозакон на правителството трябва да даде право на жените да получават същия дял наследство, както мъжете.

Според ислямското право, дъщерите получават само половината от това, което получават синовете като наследство. Понастоящем темата за наследственото право е много оспорвана в Тунис. Според Лейла Шеби това е изпитание за кметицата, защото нейната партия е против равнопоставеността в наследствено право.

 

Tunesien Souad Abderrahim, erste weibliche Bürgermeisterin von Tunis (Reuters/Z. Souissi)

 

Суад Абдерахим: "В Тунис мъжете като че ли са абонирани за властта"

 

"По това ще си проличи дали кметицата действително се бори за правата на жените", казва тя. Суад Абдерахим категорично отхвърля обвинението, че партията "Ан Нахда" я използва, за да може тихомълком да прокара своята ислямска програма. Кметицата предпочита да говори за целите, които си е поставила. Според нея Тунис трябва да бъде управляван децентрализирано. Кметицата възнамерява да даде повече автономия на общините и градските съвети.

"Тя тръгва на битка"

Как обаче ще се справи, остава открит въпрос. Напрегнатата политическа и икономическа ситуация, в която се намира Тунис от времето на Арабската пролет, усложнява работата на кметицата. В малката северноафриканска страна постоянно се надигат протестни вълни, най-вече в бедните южни региони. Хората демонстрират срещу високота безработица, корупцията и ширещата се бюрокрация. В тази тежка обстановка на кметицата няма да ѝ е лесно да преструктурира общинските и регионални администрации.

Много от младежите, които ще срещнете на оживения булевард "Хабиб Бургиба" в столицата, не са и чували името Суад Абдерахим. Една жена споделя, че ѝ е все едно дали новата кметица принадлежи към партията "Ан Нахда". "Всички ние сме мюсюлмани. Най-важното е да не сме фундаменталисти", изтъква тя. Друга възрастна жена със забрадка е по-предпазлива в оценката си. "Суад Абдерахим е отскоро на власт. Тя трябва първо да се докаже. А това няма да ѝ е лесно. Тунис преживява сега бурни времена. Страната е много нестабилна. И кметицата тръгва на битка. На голяма битка".

 

 

Прочетена 462 пъти

Станете почитател на Класа