Митът за позорното предаване на Курилите

Митът за позорното предаване на Курилите
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    11.01.2019
  • Сподели:

Продължава активното пробутване на темата за „предаването на Курилите” на японците и този път руските медии са особено активни. От свежи любителски версии в резултат на паника, устроена в нашите вестници: „Абе се закле на бащиния гроб, а това е думата на самурай”, „Курилите ще бъдат продадени за Крим, а санкциите ще бъдат свалени”, „САЩ ще махнат базите си в Япония, защото ще им дадем Курилите”.

 

 

Ще се опитаме да подредим всичко.

 

- За това, че Абе „се заклел” на гроба на баща си, съобщиха онзи ден японските медии. Но за какво ставаше дума? За това, че въпросът за мирния договор ще бъде решен, а не връщането на островите. Той се закле - добре, но как клетвата му противоречи на идеята за подписване на руската версия на мирния договор?

- Санкциите, действащи сега срещу Русия са само частично посветени на Крим. Значителна част от тях са свързани с "минските съглашения" (въпреки цялата абсурдност на ситуацията, европейските санкции се основават именно на войната в Донбас). Другият пакет от мерки е изцяло свързан с „намесата в изборите в САЩ“ и със сигурност не корелира с японците. Следователно, обменът "Крим срещу Курилите" е глупава и необоснована стъпка. Два различни края на страната, два различни исторически прецедента.

- САЩ от Сирия не могат да се измъкнат, за какво "свиване на бази" можем да говорим? А нали именно американското присъствие в Япония забави процеса на помирение на нашите страни тогава, би било глупаво да се разчита на рязката промяна в настроенията както във Вашингтон, така и в Москва сега, защото нито тогава, нито сега отношенията бяха на върха на "топлината". Освен това в момента не са анулирани заявленията за изграждане на руски военни бази на Курилските острови. От областта на научната фантастика е ситуацията, при която на 4 съседни острова седят САЩ и РФ и внимателно се гледат един друг - кой първи ще посегне към бутона.

Ако говорим за реални неща, то за сега фактически имаме:

- заявлението на Путин относно желанието „точно тук и сега” да се разреши въпроса за мирния договор;

- зачестили срещи и преговори по този въпрос;

- PR кампанията на Абе на фона на решаването на стария проблем (министър-председателят на Япония няма да бъде министър-председател на Япония, ако не обещава да се справи с Москва, и Абе тук не е изключение, а потвърждение на правилото);

- съгласието на Япония вече не е за всичките 4 острова, а за 2 (макар че съвсем наскоро тропаха с крак и искаха абсолютно всичко);

- Отказът на Япония от компенсация (тук трябва да вземем предвид, че японците смятат, че островите са „окупирани“, и заявяваха, че ще изискват пари за тази „окупация“, именно от тях се отказаха преди няколко дни). Разбира се, в руската версия на мирния договор (включително стария образец) не се говори за никаква компенсация от самото начало. Просто трябва да се подчертае, че Русия не е мръднала от позицията си, но японците ги тресе - те стремително предприемат насрещни стъпки. Може би си заслужава да постоим на едно място още няколко месеца и те ще се откажат от всякакви претенции на територия, съгласявайки се с по-неизгодни условия за себе си, но условия, които устройват Русия.

Ето защо е нелепо да се говори, че въпроса за предаването на руските острови на Япония е "решен". Очевидно е, че всичко, което се случва в медиите, е само ехо на истерията, която се случва в японското медийно пространство.

Превод: М.Желязкова

Прочетена 520 пъти

Станете почитател на Класа