САЩ подкрепят създаването на косовска армия

САЩ подкрепят създаването на косовска армия
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    07.12.2018
  • Сподели:

Генералният секретар на алианса призова Прищина да не предприема подобна мярка, Русия и Китай също се обявиха против намеренията на косовските власти

Вашингтон подкрепя плановете на Косово за създаване на собствена армия, заяви посланикът на САЩ в Прищина в четвъртък, който сигнализира за разрив с НАТО, което е против решението, предават AFP и "Фокус".

 

https://static.fakti.bg/news2017/228092/35fa64d16885a29e2e8539c87557cfa0_medium.jpg

Очаква се парламентът в Косово да гласува следващия петък да трансформира леко въоръжените Косовските сили за сигурност (КСС), в национална армия.

От края на войната през 1998-1999 г., която ефективно я откъсва от Сърбия, Косово е защитавано от международни войски от НАТО .

В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че плановете на армията в Косово са "ненавременни" и са "против съветите на много съюзници от НАТО".

"Но Вашингтон напълно подкрепя тази стъпка", заяви американският посланик Филип Коснът пред държавния телевизионен оператор RTK в Прищина.

Русия вече предупреди, че създаването на косовска армия противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и ще доведе до "тежки последици".

Китай също заяви, че "следи внимателно обстановката" и е решително против намеренията на косовските власти.

 

 

 

Прочетена 552 пъти

Станете почитател на Класа