Ще се откажат ли от Брекзита?

Ще се откажат ли от Брекзита?
  • Автор:  Петер Щурм
  • Дата:  
    06.12.2018
  • Сподели:

Ще приеме ли парламентът в Лондон сделката за Брекзита? И ще има ли Великобритания ново правителство и нов премиер? Въпросите са много, неизвестните също. Само едно нещо изглежда изключено. 

 

 

 

 

 

За Тереза Мей започна седмицата на истината: когато идния вторник в Долната камара на парламента се проведе гласуването по сделката за Брекзита, мнозина в Лондон навярно ще излязат от залата с разкървавени носове. Все още е трудно да се предвиди кой точно ще е най-тежко ранен. Има все пак едно нещо, което изглежда напълно нереалистично: това (или някое друго) британско правителство да излезе и каже: „било, каквото било, отказваме се от Брекзита".

 

default

 

Вярно е, че депутати от Шотландия поискаха от Европейския съд в Люксембург становище по въпроса, а главният прокурор на Съда потвърди, че, Лондон би могъл едностранно да прекрати процедурата по напускане на общността.

Но не всичко, което е юридически възможно, е и реалистично. Пък и има ли кой да обяви отмяната на Брекзита? Едно правителство, ръководено от консерватори, със сигурност няма да стори подобно нещо. А и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин (ако приемем, че той би могъл да спечели едни нови избори) не е познат като ентусиазиран поддръжник на Европа.

В случай, че един втори референдум покаже резултат, различен от първия, ще последва нов изтощителен маратон от преговори. И нищо друго.

 

Петер Щурм

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

 

 

Прочетена 620 пъти

Станете почитател на Класа