Вашингтон с ултиматум към Москва

Вашингтон с ултиматум към Москва
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    05.12.2018
  • Сподели:

Съединените щати дават срок от 60 дни на Русия да се върне към изпълняване на споразумението и да елиминира ракетната си програма

Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), ако Русия не се върне към неговото изпълнение в рамките на 60 дни. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, цитиран от TACC и Агенция "Фокус".

 

https://breaking.bg/wp-content/uploads/2018/06/%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8.jpg

"Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си ДРСМО, ако Русия не се върне към изпълнението му в рамките на 60 дни." Ние високо ценим подкрепата на НАТО за това решение на САЩ ", каза той.

"През тези 60 дни няма да разработваме, произвеждаме или разгръщаме такива ракетни системи", допълва държавният секретар. "Ако Русия преразгледа решението си и се върне към Договора и елиминира ракетната си програма, ние ще го приветстваме".

На 20 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от ДРСМО, тъй като Русия, според Вашингтон, нарушава договора.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка, Вашингтон беше критикуван в Берлин и Пекин. Съединените щати получиха подкрепата на Лондон, а НАТО обвини Русия за решението на Тръмп, припомня агенцията.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г., забранява ядрени ракети с обсег до 5500 км. Договорът беше сключен въз основа на европейската архитектура за сигурност, ограничавайки риска от ядрена атака.

САЩ обвиняват Москва, че нарушава договора с крилатата си ракета Новатор 9М729, известна също като SSC-8.

Русия на свой ред изобличи Вашингтон в нарушение на договора с разполагането на елементи от ПРО в Централна и Източна Европа. Според Москва тези установки могат лесно да бъдат преоборудвани така, че да изстрелват ядрени ракети със среден и малък обсег.

 

 

 

Прочетена 673 пъти

Станете почитател на Класа