Мостът, който щеше да е най-високият в Южна Америка, сви рамене и сега изглежда като акордеон

Мостът, който щеше да е най-високият в Южна Америка, сви рамене и сега изглежда като акордеон
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    09.11.2018
  • Сподели:

Мостът Изгаура, дълъг 653 метра и висок 148.3 метра, който се намира в департамент Сантандер [Северозападна Колумбия], бе представян като най-висок в Южна Америка. Но са били задействани аларми за функционалността на структурата, която мистериозно се превърна в акордеон.

 

Правителството на Колумбия съобщи, че виадуктът, построен от испанската фирма Sacyr, трябваше да бъде завършен на 31 август, но „на тази дата работата не бе предадена," се казва в изявление на Фонда за адаптация, правен субект към Министерството на финансите на Колумбия.

 

В изграждането на моста, разположен на пътя между градовете Лос Курос и Малага, са инвестирани 32 милиона долара.

 

Алармата се задейства, след като местните медии публикуваха снимки на виадукта, които регистрират предполагаеми пропуски в неговата структура, като греди във вид на акордеон и неравности по асфалтовия слой, както и много ремонти на различни части.

 

Колумбийският портал Vanguard цитира доклад на Националния институт по пътищата, предполагаемо изготвен след проведено изследване на структурата на 1 септември, в което експертите са установили "сериозни аномалии в конструкцията, които могат да се окажат по-големи при извършването на по-подробен преглед, който ще отнеме повече време".

 

Изпълнителят пък съобщава, че "сигурността и стабилността са абсолютно гарантирани и мостът е в състояние да се въведе в експлоатация" "Проверките на структурните процеси по време на изпълнението и след завършването, показват, че структурата е напълно надеждна, стабилна, сигурна и е в състояние да предостави услугата, за която е предназначена."

 

Делегация от службата на главния ревизор наКолумбия в момента инспектира обекта, за да се установи дали предполагаемите нередности са верни или не, съобщи Caracol.

През юли миналата година мостът Чирахара, близо до Богота, който отне четири години да бъде построен, бе разрушен. Унищожаването бе разрешено, след като бе намерена грешка в дизайна на конструкцията, след срутването на една от колоните през януари, което причини смъртта на девет души.

Прочетена 269 пъти

Станете почитател на Класа