Франция е обвинена в престъпления срещу човечеството

Франция е обвинена в престъпления срещу човечеството
  • Автор:  ГЛАСОВЕ
  • Дата:  
    12.10.2018
  • Сподели:

На 2 октомври в Международния наказателен съд е подадена жалба срещу Франция за престъпления срещу човечеството. Причината за това са ядрените опити, извършени в Полинезия, заяви във вторник пред ООН полинезийският сепаратистки лидер Оскар Темару, съобщава АФП.

“Дължим го на всички хора, починали вследствие на ядрения колониализъм”, заяви бившият президент на Полинезия, френски архипелаг в Тихия океан с 270 хил. жители, по време на заседание на комисията на ООН по въпросите на деколонизацията.

“С голямо чувство за дълг и решителност, на 2 октомври ние подадохме жалба в Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Целта е да потърсим сметка на всички френски президенти от началото на ядрените опити срещу нашата страна”, заяви Оскар Темару.

“За нас френските ядрени опити не са нищо друго, освен пряк резултат от колонизация. Противно на френските речи, ние не сме съгласявали да приемем тези опити, те ни бяха наложени с пряката заплаха от установяване на военно управление, ако откажем”, добави Темару.

От 1966 до 1996 г. на атолите Муруроа и Фангатофа са извършени 193 френски ядрени опити, оказали влияние върху здравето на населението и на околната среда, припомня АФП. През 2010 г. е приет закон за изплащане на компенсации, но според асоциации на ветераните, засегнати от радиационно индуцирани заболявания, той е твърде рестриктивен.

Прочетена 372 пъти

Станете почитател на Класа