Убит след разкриването на скандал за 200 милиарда "мръсни" долара

Убит след разкриването на скандал за 200 милиарда "мръсни" долара
  • Автор:  Webcafe по The Daily Beast
  • Дата:  
    11.10.2018
  • Сподели:

Лятото на 2006 г. Руският банкер Андрей Козлов, пръв зам.-председател на Руската централна банка, тръгва с лична мисия към Естония. Целта му е да уведоми властите за безпрецедентна до онзи момент схема за пране на пари. Измамата, която той още тогава е разкрил, по-късно ще се превърне в огромния скандал с датската "Danske Bank" около изпирането на 200 милиарда долара.

 

Убийството на Андрей Козлов

Руският банкер Андрей Козлов може да е бил убит през 2006 г. не заради официално разпространената причина, а заради опитите му да сложи край на мащабна схема за пране на пари и прехвърлянето им от Русия на Запад

 

Козлов е убит три месеца след посещението си в Естония и опита да разгласи случая с изтичането на мръсни пари от Русия към Запада.

Американските власти за кратко също разследват пътуването му, както показват изтекли по-късно дипломатически документи. Но по онова време мащабът и значението на този "маршрут за пране на пари" са твърде неясни.

Нови разкрития показват, че Козлов е третият мъртъв руснак, който може да бъде свързан със скандала около "Danske Bank". Първият е Александър Перепиличний, чиято компания е използвала естонския клон на датската банка. Той загина при съмнителни обстоятелства във Великобритания. Другият е Сергей Магнитски – руски адвокат, който разследваше измама за 230 милиона долара, и който почина в килия в Русия…

Убийството

На 13 септември 2016 г. Козлов, по това време 41-годишен, участва в приятелски футболен мач между банкери и представители на финансовия регулатор. Мачът се играе в комплекс в североизточната част на Москва. След мача, някъде около 20:45 ч., младият банкер се насочва към паркинга, където го очаква неговият шофьор.

Докато Козлов върви към колата си, трима непознати се приближават. Те изстрелват няколко куршума, които поразяват банкера и шофьора му.

Шофьорът издъхва на място. Козлов е прострелян в главата, гърите и стомаха и успява да оцелее до операционната маса в Московска болница №33. Така и не успява да се върне в съзнание и да разкаже историята си. Умира в 5:30 ч. на следващата сутрин, оставяйки жена и три деца.

До онзи момент това е най-смущаващото подобно убийство в Русия откакто Путин е станал президент шест години по-рано. Разследващият журналист и критик на Кремъл – Анна Политковская, е застреляна месец по-късно.

Часове след смъртта на Козлов представители на руските власти публично изказват предположението, че той е бил убит в отговор на това, че е отнел лицензите на няколко малки банки. Тази теория бързо се оказва "вярна". Руските власти намират човек, свързан точно с такава институция и го обвиняват за поръчката на убийството.

Името му е Алексей Френкел, чиято "VIP Bank" е била затворена от Руската централна банка. Френкел е арестуван по обвинение за наемането на трима украински наемни убийци и изпращането им след Козлов.

По това време Френкел е 34-годишен. Докато пазачи го водят за първото му явяване пред съда, той крещи пред журналистите в коридора "Не съм виновен!". Въпреки че и до днес твърди същото, скоро след това Френкел е осъден на 19 години затвор.

Години по-късно има основания да се смята, че по онова време Козлов е имал много по-опасни врагове.

Пътуването до Естония

През юни 2006 г., няколко месеца преди убийството, Андрей Козлов е на лично посещение в Естония. Целта му е да уведоми властите, че милиарди рубли биват прехвърляни нелегално на запад в долари и евро чрез естонския клон на "Sampo Bank". Банката е базирана във Финландия и по-късно през същата година става част от най-голямата банка в Дания – "Danske Bank".

Когато отива в естонската столица Талин, Козлов се среща с Андреш Палума, който ръководи отдела за противодействие на прането на пари към Естонската служба за финансов надзор. Руският банкер казва на Палума, че пари от укриване на данъци и пране на пари в Русия минават през естонската финансова система. Козлов настоява за закриването на няколко конкретни сметки.

Необичайното посещение е отразено първо от разследващия естонски вестник "Еести Експрес" месец след като Козлов е убит. Неговото пътуване зад граница така и не се превръща в някаква световна новина, защото по това време значението на престъплението, което Козлов се опитва да разкрие, все още е неизвестно.

Ще минат още 12 години преди Danske Bank да признае, че 234 милиарда долара са изтекли от Русия и бивши съветски републики през малкия естонски клон на банката. Анонимен информатор твърди пред датския вестник "Berlingske", че някои от съмнителните акаунти са били управлявани от "семейство Путин и ФСБ".

Посещението не убягва от погледите на посолството на САЩ в Талин, както става ясно от грама, изтекла чрез WikiLeaks през 2010 г. заедно с 250 000 други документи. Според нея американски представители са посетили Палума малко след като историята се разчува.

Естонският финансов регулатор не е взел достатъчно сериозно предупреждението на Козлов, сочи друг документ, изпратен от посолството на САЩ в Талин до това в Москва и обратно до Държавния департамент във Вашингтон. Палума е обяснил, че е имало някои юридически проблеми със сметките, но не и доказателство за нещо нередно. Естонската служба е изпратила запитване до колегите си в Русия, но от там отвърнали, че нямат информация, която да потвърди обвиненията на Козлов.

С други думи, малко след срещата им през юни Палума съобщава на властите в Москва за посещението на Козлов.

Те вече може би са били наясно с опитите му да прекрати порочната практика. Във всички случаи, според руския "Комерсант", украинските наемни убийци са тръгнали по петите на банкера по някое време през юли.

Скандалът

Ново вътрешно разследване в "Danske Bank" откри, че повече от 200 милиарда долара са преминали през сметки в нейния малък естонски клон. Това се е случило в годините след предупреждението на Козлов от 2006-а.

Вътрешният доклад на "Danske" е подготвен от датска юридическа фирма и беше публикуван през септември. В него се посочва връзка между три големи международни скандала и сметки на "Danske" в Естония. Над 275 сметки са свързани с "руската и азербейджанската перални" за незаконно изнасяне на пари от Русия. Открита е връзка и с измамата за 230 милиона долара, разкрита от адвоката Сергей Магнитски, който умря в руски арест. Голяма част от тези 230 милиона са били изпрани чрез клона на "Danske" в Естония.

Една спорна фигура, свързвана с прането на пари през банката, е Александър Перепиличний. Неговата компания "IC Financial Bridge" е била клиент на естонския клон на "Danske", според Financial Times. Руският бизнесмен умря при съмнителни обстоятелство близо до дома си в британското графство Съри през 2012 г. Той трябваше да свидетелства в Швейцария по дело за корупция в Русия.

В Русия не личи особено голямо желание случаят "Козлов" отново да бъде отварян.

През 2012 г. е отхвърлено последното обжалване на Френкел срещу присъдата му. А съмнения, че той може да е невинен, се появяват веднага след като руският главен прокурор Юрий Чайка публично го обвинява и се заема лично със случая.

Съмнения е имало както в американски дипломатически представители, така и сред властите в Австрия. Козлов е имал контакт и с тамошния финансов регулатор, за да ги предупреди за съмнителния произход на пари, идващи от Русия.

През април 2007 г., седем месеца след убийството на руския банкер, австрийското вътрешно министерство излиза със свой доклад от независимо разследване на случая. Резултатите са били изпратени на главния прокурор на Русия. Отговор не е имало.

В крайна сметка изглежда, че никой - дори самият Козлов - не е подозирал, че банкерът се е натъкнал на това, което ще се превърне в най-голямата схема за пране на пари, използвана за изчистване на "мръсните" приходи на някои, очевидно наистина могъщи руснаци.

Прочетена 534 пъти

Станете почитател на Класа