Връщане към проекта Maven?

Връщане към проекта Maven?
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.09.2018
  • Сподели:

Технологчният гигант Google рискува да предизвика нова полемика, заради наемането на Андрю Мур, няколко месеца след като компанията бе въвлечена в скандал заради работата по Maven - спорен проект на Пентагона. В рамките на този проект, американската армия използва технологиите на изкуствен интелект на Google за проектите си с дронове, с цел автоматизиране на анализа на обектите сред огромния обем изображения, заснети от безпилотни летателни апарати.

Мур, който е последният декан на факултета по компютърни науки в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, ще застане по-късно тази година в компанията начело на изкуствения интелект за изчислителни облаци, където е работил по-рано между 2006 г. и 2014 г.

"Аз съм развълнуван от това, винаги съм вярвал дълбоко в технологичната мощ за подобряване на състоянието на света, така че за мен това е чудесна възможност да помогна на Google да внесе полезен изкуствен интелект във всички останали вертикали в индустрията." каза Мур в изявление за Google.

Причината за притеснение е, че през март Мур бе номиниран също и за съпредседател на работната група по изкуствен интелект и национална сигурност в Центъра за нова американска сигурност (CNAS), една от най-силните групи експерти, свързани с армията. Работната група има за цел да развие употребата на изкуствен интелект за защита от чуждестранни заплахи.

Въпреки, че няма закон, забраняващ на Мур да съвместява двата поста, той отбелязва, че компанията вече е получила отхвърлянето от своите служители и лоша публичност в медиите след разкриването през март, че е бил свързан с Пентагона за работа по проекта Maven. В допълнение, съпредседател на Мур в работната група на CNAS ще е бившият заместник-министър на отбраната Робърт О. Рабой, човекът, който даде заповед за стартиране на проекта Maven.

Прочетена 126 пъти

Станете почитател на Класа