Да видиш как похитителят ти излиза на свобода

Да видиш как похитителят ти излиза на свобода
  • Автор:  Lifecafe по The Daily Beast
  • Дата:  
    13.09.2018
  • Сподели:

През 2002 г. Елизабет Смарт, 14-годишно момиче от мормонско семейство в Солт Лейк Сити, е отвлечена и държана в плен в продължение на девет месеца. През това време е изнасилвана многократно от самопровъзгласения пророк Брайън Дейвид Мичъл и съпругата му Уанда Барзи.

През 2009 г. Барзи получи присъда от 15 години затвор след сделка с прокуратурата. Тя призна ролята си в отвличането и държането на тийнейджърката в плен, а освен това свидетелства срещу съпруга си.

Но държавните органи обявиха изненадващ ход във вторник. Те съобщиха, че 72-годишната жена ще бъде освободена от затвора цели шест години по-рано от първоначалната й присъда.

Бордът за помилване и преждевременно освобождаване в Юта определи във вторник, че е взел решение да освободи предсрочно жената.

"След преразглеждане на молбата на госпожа Барзи и съвет от юридическо лице, бордът заключи, че трябва да преизчисли времето, което госпожа Барзи трябва да прекара в затвора. Следователно, присъдата й приключва на 19 септември 2018 г.", се казва в официално съобщение на Борда.

След освобождаването си тя ще бъде под федерален надзор в продължение на пет години. Иначе казано, остатъкът от присъдата й се заменя с пробация.

Големият изненадан от това решение е жертвата на престъплението - Елизабет Смарт, която вече е на 30 години. След като се появи новината, че нейната похитителка излиза по-рано от затвора, тя публикува официално изявление по темата.

"Бях изненадана и разочарована да науча за предстоящото освобождаване на Уанда Барзи. Непонятно ми е как един човек, който не е оказал каквото и да е съдействие по време на оценките си за психично здраве или оценка на риска, и който дори не се е появил на собственото си изслушване пред борда за помилванията, може да бъде пуснат отново сред обществото", се казва в позицията на Смарт.

"Опитвам се да разбера как и защо това се случва и изследвам различните възможност. Планирам да се изкажа публично в следващите дни, веднъж щом разбера по-добре ситуацията. Оценявам подкрепата, любовта и загрижеността, които ми бяха оказани, и ще работя усърдно, за да отговоря на въпросите за освобождаването на Барзи, както и да работя върху това да бъдат направени промени, които да подсигурят, че подобно нещо няма да се случи отново", пише още тя.

Новината предизвиква горчиви емоции и у нейния баща - Ед Смарт, който също се изказа по темата за предсрочното освобождаване на похитителката на дъщеря му.

"Това, което най-много притеснява Елизабет, е, че тя не иска Уанда да се доближава по какъвто и да е начин до нея и до децата й", казва той пред местни медии.

Отвличането и травмата

По време на процеса срещу похитителя Брайън Дейвид Мичъл, Смарт свидетелства, че е била измъкната от леглото си. Мичъл й опрял нож в гърлото и заедно със съпругата си я принудили да върви само по пижама през тежките планински пътеки.

Когато най-сетне те пристигнали в лагера на Мичъл, тя била принудена да сключи брачна церемония с него, след което той я вързал за две дървета с метален кабел, и я изнасилил. По думите й тя била системно унижавана и третирана като животно.

Самият Мичъл е описван като религиозно фанатичен мормон, който използвал алкохол, наркотици, постоянно промиване на мозъка и различни физически ограничения, за да я държи в подчинение и да я пази да не избяга.

"Всеки път, когато проявявах неподчинение или показвах колебание, той се обръщаше към мен и ми казваше, че Господ ми е заповядал да направя това, защото трябва да изпитам най-ниската форма на човешко съществуване, за да стигна до Рая", разказва Смарт по време на показанията си пред съда.

По нейни думи тя била изнасилвана почти всеки ден през деветте си месеца на плен. Мичъл и съпругата му я принуждавали да пие алкохол, да пуши цигари и марихуана и да гледа как двамата правят секс.

Освен всичко това тя била принудена да носи роба и забрадка на публични места и да не говори с никого, с когото не й е разрешено. Периодично похитителят й я заплашвал, че ако не се подчинява на желанията му, ще убие нея и цялото й семейство.

Смарт е открита след 9 месеца, докато върви по улицата в предградието Санди, заобиколена от Барзи, Мичъл и мъж, самообявил се за нов пророк под името Емануел.

Мичъл бе осъден на доживотен затвор през 2011 г. - почти девет години след отвличането на Смарт.

Присъдите на Уанда Брази

Две години по-рано, през 2009 г. неговата съпруга Уанда Барзи пледира за виновна по всички обвинения, включително и за заговор и опит за отвличане на братовчедката на Елизабет Смарт през юли 2003 г. Впоследствие тя беше осъдена на общо 15 години зад решетките. През 2016 г. е преместена от федералния затвор на Тексас в щатския затвор на Юта, след като едната от присъдите й изтича. В Юта тя трябва да излежи останалата част от присъдата си.

След седем години зад решетките на Барзи обаче беше осигурено правото на изслушване пред Борда по помилванията. То дойде през юни миналата година. На самото заседание тя не присъства, а бордът отхвърли молбата й и определи датата за освобождаването й през януари 2024 г.

Нейният адвокат Скот Уилямс протестира срещу решението, заявявайки, че съдиите са се съгласили като част от сделката й с прокуратурата нейните присъди да не се изпълняват една след друга, а паралелно.

Впоследствие обаче решението на Борда беше преразгледано и във вторник той се произнесе отново по случая, нареждайки освобождаването на Барзи.

За нейната жертва остава до голяма степен съмнението доколко това решение е оправдано. Както самата тя пише в публикация в Instagram малко след първото решение на Борда през юни, тя би била съгласна с предсрочно освобождаване, ако знаеше, че действително има промяна в характера на похитителката й.

"Не мисля, че съм отмъстителен човек. Ако промяната наистина беше възможна в нейния случай, може би пускането й от затвора щеше да е оправдано. Наскоро обаче научих, че тя все още носи със себе си ръкопис, наречен "Книгата на Емануел Дейвид Исая", и чете от нея. В този ръкопис са "откровенията", които Мичъл "получава" от Бог - да отвлече 6 млади момичета и да ги превърне в свои съпруги", пише тя в публикацията си.

А надеждата й е, че нито Барзи, нито Мичъл ще доближат нея или семейството й някога вече.

Прочетена 222 пъти

Станете почитател на Класа