Въпросът „Чий е Крим“ вълнува по-малко от 6% от жителите на Украйна

Въпросът „Чий е Крим“ вълнува по-малко от 6% от жителите на Украйна
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    11.08.2018
  • Сподели:

„Умните и красивите“ ходят да почиват в Одеса, Карпатите и Скадовск. Всички останали в окупиран Крим“ – с такива плакати Украйна изпраща всички свои граждани, които се отправят към Крим. През 2018 г. те са повече от 600 хил., до края на годината ще станат още повече. Наистина, украинската страна активно опровергава това: в граничната служба твърдят, че „административната граница се пресича основно от жителите на Херсонска област и от жителите на полуострова, а гражданите на Украйна от другите региони не се наблюдават“. А хората не ходят да почиват, а основно „са за хуманитарни цели“.

Реалността изглежда иначе. В еврпаторийските, ялтенските, севастополските, судакските, феодосийските, керченските дворчета има автомобили с киевски регистрации, със запорожски, дори и с ивано-франковски!

„Вие местен ли сте или не?“, обръща се журналист към мъж на плажа Алупки.

„От Украйна сме. Това е вече друга държава“, отговаря той.

„Как сте в Крим?“

„Превъзходно! Почивайте в Крим, най-доброто място! Морето и въздуха са отлични“, смята жител на преименуваният от новата власт в Каменское Днепродзержинск. Той нарича града си с предишното име.

 

 

А в Крим пристигна херсонският общественик Кирил – с шапка с надпис: „Україна“ със синьо-жълта нашивка на ризата.. Наслаждава се на почивката. „Виждаме, че плажовете са пълни, хората са много“, води той репортаж от Гурзуф. „Каквото и да се говори „чий“ е Крим, той си остава и ще остане най-прекрасното място на планетата“, смята той. Той почива тук „заради своите деца и тяхното здраве“.

 

 

 

Ялта, 2018 г.

 

„Радио „Свобода“ настоява, че „толкова провален сезон в Крим още не е имало“. Интересно е как го изчисляват – на плажа не може и ябълка да падне. С откриването на Кримския мост на полуострова с автомобили ходи цяла Русия. Сибиряците от хиляди километри. В социалните мрежи има увлекателни разкази за това, как в Крим идват от Челябинск, Магадан, Иркутск. А Краснодарски край се е научил да идва за почивните дни – в събота и неделя колите с номера 93 и 123 са в пъти повече отколкото в работен ден.

„Свобода“, а заедно с нея и украинските медии, все още се утешават с разказите за „пустите плажове“, изостанали от живота: всъщност през 2018 г., Рубикон бе преминат. Построеният мост откри Крим за руснаците, пътуващи с автомобили, а това значи, че всяка година броят им ще се увеличава, едновременно с това руският турист все по задълбочено ще започне да изучава полуострова, ще намира за себе си особени места за отдих, ще създаде свой собствен неповторим Севастопол. Или Партенит. Или Алупку. Или Оленьовка. Или Шелкино. Или…

 

 

През юли Кримският мост пропусна през себе си първият милион автомобили, рекорден трафик – 31 511 автомобила на денонощие. През август новият рекорд е 32 406 автомобила, минали миналата неделя (6 август) в Крим или на континента. Същият ден Керченската фериботна управа пренесе само 14 съда с автомобили, но 734 единици товарен транспорт (пропускателна способност 2500 товарни ферибота на денонощие“.

 

 

В началото на юни бе завършена пиловата основа на железопътната част на Кримския мост. През юли строителите съобщиха за 80% готовност на най-горната железопътна структура - тя ще свърже моста с транспортната система на континенталната Русия. Кримската железница вече е подготвила предварителен график: през първата година ще се движат 29 двойки влакове, включително 15 двойки - пътнически, 10 - товарни, 4 - крайградски. „Железопътната линия до Крим се строи безпроблемно. Тя ще е с т.нар. „Кадифени релси“. Те в пъти превишават дължината на стандартната 25 метрова релса. Колкото е по-дълга тя, толкова по-малко шевове има между тях, през които се чува тракане, когато минават влаковете. По кадифени релси влаковете вървят плавно и почти без шум. Такъв път е по-надежден, дълготраен и удобен за експлоатация“, заяви началникът на проектното управление „Ространсмодернизация“ Виталий Бешлиу.

Основното предизвикателство пред властите в Крим през следващите години е да се справят с туристическия поток, да приведат в ред градовете и селата, пътищата, плажовете, туристически маршрути. Работата е много, защото Украйна се отнасяше с Крим като зла мащеха: взимайки, вземаше, давайки, не даваше.

Прочетена 492 пъти

Станете почитател на Класа