Германия разреши употребата на нацистки символи във видеоигрите

Германия разреши употребата на нацистки символи във видеоигрите
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.08.2018
  • Сподели:

Видеоигрите, включващи нацистки символи, като свастиката, вече могат да се продават свободно в Германия, след като местният регулатор отмени дългогодишна забрана. 

 

Немският регулатор ESRB (Entertainment Software Self-Regulation Body) посочва, че игрите, включващи забранени символи, вече могат да се продават в Германия, стига употребата на символите да бъде „социално адекватна”.

Това означава, че символът трябва да обслужва художествени или научни цели, или да бъде използван, за да представи конкретни исторически събития, предава CNN.

Ходът идва след разгорещен дебат в Германия и по света, след като играта Wolfenstein II: The New Colossus бе цензурирана, тъй като показва алтернативен развой на историята, в който нацистка Германия побеждава през Втората световна война.

В заглавието присъства и застаряваща версия на Адолф Хитлер.

Немската версия на играта представи Хитлер без емблематичните му мустачки, а сватстиките бяха заменени с различен измислен символ (показан на заглавната снимка на материала).

 

Сред другите игри, които са цензурирани заради нацистки символи в Германия, попадат Call of Duty: Black Ops, South Park: The Stick of Truth и Indiana Jones and the Last Crusade.

Немската регулация забранява публичната употреба на „символи на противоконституционни организации”. Сред тях попадат свастиката, келският кръст, нациският поздрав и други символи, асоцииращи се с нацистката идеология. Наказанията варират от глоба до 3 години затвор.

По повод отмяната на регулацията за продукти с художествена или научна стойност, директорът на ESRB Елизабет Зекер посочва, че това е обсъждано отдавна.

Самият закон като цяло си остава същият, но получава допълнителна интерпретация, когато става дума за индустрията с видеоигри.

По думите на Зекер, филмите досега са получавали правото да използват забранени символи с цел художествено въздействие, като това трябва да бъде позволено и за компютърните и видеоигри.

Прочетена 405 пъти

Станете почитател на Класа