Европейските правила спънаха Русия за Третия енергиен пакет

Европейските правила спънаха Русия за Третия енергиен пакет
  • Автор:  Фрог нюз
  • Дата:  
    11.08.2018
  • Сподели:

Световната търговска организация (СТО) отхвърли повечето от възраженията на Русия срещу ЕС относно правилата на енергийния пазар, които забраняват на една компания да контролира едновременно доставките и газовата инфраструктура, съобщава АФП.

 

 

Русия се обърна към организацията за разрешаване на сложния случай през 2014 г., аргументирайки се, че опитът на ЕС да раздели енергийните производители от доставчиците на енергия е дискриминиращ.

Но арбитражната комисия към Световната търговска организация (СТО) отхвърли иска на Русия. Комисията е установила, че мерките се позволяват според правилата на 164-членната организация.

Москва внесе случая от страна на държавния енергиен гигант "Газпром" - голям доставчик на газ за блока.

Европейският съюз отбелязва, че правилата са юридически опит да се попречи на една компания да поеме твърде голям контрол, за да се осигури открита пазарна конкуренция. Но в Москва разглеждат положенията, приети за първи път през 2009 г., като инструмент за намаляване на зависимостта на Европа от "Газпром", който е доминиращ играч на пазара, особено сред бившите комунистически държави.

"Това е важен положителен резултат за ЕС", се казва в съобщение на Европейската комисия, която приветства решението.

Но Москва си осигури частична победа, след като комисията се съгласи, че определени ограничения, наложени на руски енергийни компании от Хърватия,

През април 2014 г. Русия внесе в иск в СТО, касаещ Третия енергиен пакет на ЕС. Москва счита, че положенията противоречат на задълженията на ЕС към организацията на базата на принципа за недискриминация и достъп до пазара.

Прочетена 268 пъти