"Хиперкапиталистическият рак, който опустошава САЩ"

"Хиперкапиталистическият рак, който опустошава САЩ"
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.07.2018
  • Сподели:

На 29 юни американската верига магазини за играчки Toys "R" Us затвори своите магазини в Съединените щати, след като бе придобита от частен капитал. В повечето случаи групите за частни капиталови инвестиции "се посвещават на извличане на капитал и фалиране на компанията, което води до загуба на работни места", обяснява анализаторът Макс Кайзер.

 

„Тази практика се откроява в така наричания хиперкапиталистически рак, който опустошава САЩ", казва Макс. С други думи, „групите частен капитал придобиват стотици милиони долари, които получават от централни банки или правителствата, уж за да оправят икономиката, а всичко, което правят, е да си купят още една къща в луксозен квартал и нова яхта, вместо да създават работни места или да допринасят за икономическия растеж", казва той

 

"В случая на Toys R Us, общо 30 000 души са останали без работа, без право на обезщетение или пенсия за това", добави Макс, като уточнява, че частните капиталовите групи извличат парите най-вече от пенсионните фондове.

 

За Макс "групите за частни капиталови инвестиции са гангстери и днес пазарите функционират напълно хищно".

 

Според него това, което Доналд Тръмп се опитва да направи, като налага мита върху автомобилите от Европа и Китай, е да имитира отношението на Пекин и да накара компаниите да създават богатство в страната.

 

"Гражданите на САЩ, са под погрешното впечатление, че начинът им на живот се е влошил, тъй като макар и да печелят много по-малко, закупуването на продукти е много по-евтино. Това, което се случва, е, че сега, с Тръмп, търговският кошмар свършва", казва Макс.

 

Предложението на американския президент е да "върне тези работни места обратно в САЩ, като наложи серия от мита, които изравняват търговския баланс и оставят зад себе си модела на китайското извличане, при който, също както при частните капиталови групи, Китай извлича пари чрез манипулиране на търговски сделки ", казва той.

Прочетена 339 пъти