Приносът на имиграцията за успеха на Франция, Англия и Белгия на Световната купа 2018

Приносът на имиграцията за успеха на Франция, Англия и Белгия на Световната купа 2018
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.07.2018
  • Сподели:

До полуфиналите на Световната купа през 2018 г. достигнаха Франция и Белгия (1: 0), както и Англия и Хърватия.

 

Най-поразителното от тези полуфинални мачове е броят на играчи с двойно гражданство, които съставят селекциите на Франция, Белгия и Англия. Това са общо над 30 играчи, които допринасят за успеха им, благодарение на факта, че са деца на имигранти.

 

При французите, от 23-та играчи, 16 имат родител, който е роден извън страната, а двама са родени на френските Карибски острови, които се считат за част от Франция.

 

Селекцията на Белгия, която ще се бори за третото място на 14 юли, включва 11 играчи с най-малко един родител имигрант, като играчите Ромелу Лукаку и Венсан Компани, с родители от конгоански произход.

 

Англичаните разполагат с шест играчи, които имат поне един родител, емигрирал в Обединеното кралство, плюс Рахим Стърлинг, роден в Ямайка.

 

Но да бъдеш син на имигрант и да си в европейски отбор, не е лесно за всички играчи с двойна националност. Лукаку, в статия за The Players Tribun каза, "когато нещата вървят добре, във вестника ме наричат белгийския нападател Ромелу Лукаку, , но когато нещата не вървят добре, ме наричат Ромелу Лукаку, нападател от конгоански произход " - израз, в които се забелязва расизъм.

 

Треньорът на английски отбор, Гарет Саутгейт възхвалява от своя страна това разнообразие. "Ние сме един разнообразен и млад екип, което представлява и модерна Англия. В Англия загубихме известно време по отношение на съвременната ни идентичност, разбира се, В началото ще бъда съден за резултатите във футбола, но имаме възможността да повлияем и на други неща, които са много по-големи ", каза той, цитиран от The Guardian.

Прочетена 320 пъти

Станете почитател на Класа