Лондон след сътресениятан след сътресенията

Лондон след сътресениятан след сътресенията
  • Автор:  Бернд Ригерт
  • Дата:  
    12.07.2018
  • Сподели:

Ще има ли истински Брекзит? С или без Тереза Мей? Това вълнува хората във Великобритания след изненадващите проблеми, които разтърсиха кабинета през последните дни.

Репортаж на Бернд Ригерт от Лондон.

 

 

 

 

 

 

Във вторник пред Бъкингамския дворец се бяха събрали хиляди лондончани. „Не сме дошли тук, за да видим как Тереза Мей подава оставката си на кралицата", казва лондончанката Лаура шеговито. Тя е дошла за парада на кралските ВВС - по повод 100-годишнината от създаването им. Кралицата също наблюдаваше шоуто от балкона на Бъкингамския дворец. „Шансовете на Тереза Мей да остане на власт през следващите седмици са 50 на 50. Тук цари истински хаос", казва съпругът на Лаура Джеймс. Двамата не искат да кажат истинските си имена. И двамата са гласували за излизането на Великобритания от ЕС – т.е. в полза на Брекзита, но са разочаровани от това как правителството осъществява намеренията си.

 

default

 

Лаура смята, че подалият оставка външен министър Борис Джонсън е прав да критикува т.нар. „мек" Брекзит, който иска да прокара Тереза Мей. „Борис си има принципи, които отстоява", казва тя. Семейството от Лондон все пак твърдо вярва, че след девет месеца Великобритания ще напусне ЕС - със или без споразумение с общността.

Затишие пред буря

 

На няколкостотин метра от Бъкингамския дворец, на Даунинг стрийт 10 цари спокойствие. Само няколко туристи стоят пред сградата. Тереза Мей е събрала преустроения си кабинет, за да представи пред министрите своя курс за „мек Брекзит", целящ създаването на зона за свободна търговия с ЕС. Това решение беше взето миналата седмица в имението Чекърс. На първо време Мей успя да осуети евентуален метеж в редиците на своята консервативна партия, но дали примирието ще излезе трайно? Британските вестници и телевизионните коментатори спекулират, че е възможно още някой консервативен хардлайнер да се изправи срещу Мей. Букмейкърите дори прогнозират, че министър-председателката ще напусне поста си още преди да е изтекъл редовният ѝ мандат.

Стив Брей всеки ден протестира срещу Брекзита

 

Стив Брей всеки ден протестира срещу Брекзита

 

На хвърлей камък от Даунинг стрийт, на брега на Темза е разположена неоготическата сграда на британския парламент. Консервативните депутати са събират в различни групи, за да обсъждат бъдещето на своето правителство. Тереза Мей няма собствено мнозинство в парламента и е зависима от малкия си коалиционен партньор от Северна Ирландия. Мнозина смятат, че Мей остава на власт, само защото Великобритания не разполага с истинска алтернатива. „Страната е също толкова разединена, колкото и депутатите в парламента", казва една минувачка, която признава, че е гласувала за излизането на страната от ЕС. Междувременно обаче се съмнява, че това начинание ще се увенчае с успех.

 

„Тереза Мей няма да се справи"

 

„Спрете Брекзита!", крещи високо Стив Брей на поляната пред британския парламент. Виковете му се чуват и в безбройните телевизионни репортажи пред парламента, където са разположени камерите на различни британски и международни телевизии. „Няма как да се получи. Тереза Мей не е в състояние да се справи със задачите си през идните месеци", казва Брей. Винаги, когато види някоя кола с депутати, той отново започва да вика: „Спрете Брекзита!". Някои от депутатите спират, за да разговарят с него. Много от тях вече го познават, защото той от месеци насам стои на същото място.

 

„Познавам го и мисля, че е хубаво това, което прави", казва Агне от Литва. Тя е дошла във Великобритания през 2006 година и смята Брекзита за несправедлив. „Веднага си намерих работа, плащам си данъците, а след Брекзита ще имам нужда от виза за Великобритания. Може и изобщо да не ми позволят да се върна в Лондон след някое посещение при майка ми в Литва. Всичко това просто не е за вярване", казва тя. Надеждата ѝ е, че Тереза Мей ще се провали, а заедно с това - и излизането от ЕС.

Прочетена 412 пъти

Станете почитател на Класа