Ракетен есминец на САЩ влезе в Черно море: «врагът е пред вратата»?

Ракетен есминец на САЩ влезе в Черно море: «врагът е пред вратата»?
  • Автор:  М. Желязкова
  • Дата:  
    12.07.2018
  • Сподели:

В Черно море влязоха кораби на 6-ти флот на ВМС на САЩ. Ракетният есминец „Портър“ съвместно с командния кораб „Маунт Уитни“ ще вземат участие в съвместните с Украйна морски учения Sea Breeze 2018.

 

Американските кораби за способни да носят повече от 50 крилати ракети „Томахоук“. Както уверяват от пресслужбата на ВМС на САЩ, тяхната задача е да съдействат за осигуряване на мира и икономическата стабилност е черноморският регион.

 

 

Трябва при това да се отбележи, че състоянието на украинския флот се характеризира като „плачевно“, те имат редица системни проблеми. С други думи, ВМС на Украйна са недееспособни, както по-рано посочваха в Киев. Провеждането на съвместни учения повече прилича на „параван“, прикриващ истинските цели на пристигането на американските бойни кораби в акваторията.

 

В хода на морските учения стана известно, че ВМС на САЩ и Украйна планират да отработят редица задачи, включително провеждане на десантни операции, оказване на противодействие под вода и във въздуха на вероятния противник. По-рано украинските Въоръжени сили вече проведоха танкови учения на крайбрежието на Азовско море.

 

Всички тези „съвместни учения“ бяха негативно възприети в Русия. Руският сенатор Франц Клинцевич отбеляза, че за Русия те не са опасни, но са провокационни и могат да повлекат влошаване на военно-политическата ситуация в региона. Украинското ръководство е способно да извърши необмислени постъпки, въобразявайки си, че са си осигурили поддръжката на САЩ за всичките си лоши инициативи.

 

Освен това, да се провеждат учения от подобен род в навечерието на срещата на Владимир Путин и Доналд Тръмп явно не е най-добрата мисъл. Те само усложняват ситуацията. Никой не е забравил за това, как ракетният есминец от типа „Ърли Бърк“ USS Porter DDG78 миналата пролет обстрелва авиобазата Шайрат в Сирия. И ето, че в Черно море се разполагат два бойни кораба на САЩ. Американците не могат да се стърпят да не си осигурят оперативно присъствие и „да намалят чувствителността на Москва“ към нарасналото присъствие на своите военни в региона.

 

 

Не си струва да прикриват истинските си интереси със заявленията за „мир и стабилност“. Руското ръководство осъзнава, че американските военни в Черно море ненапразно се активизираха. Те са потенциална заплаха за нас.

 

Апетитите на Вашингтон отдавна са известни: било е планирано Крим да се приспособи за военна база на САЩ, но кримчани развалиха плановете им. Впрочем „совалковото присъствие“ на американските кораби в Черно море няма да приспи бдителността на Русия. Всичко отдавна е готово за приемането на „гостите“.

Прочетена 438 пъти

Станете почитател на Класа