Съпротива срещу една древна мюсюлманска традиция

Съпротива срещу една древна мюсюлманска традиция
  • Автор:  Таня Кремер
  • Дата:  
    14.06.2018
  • Сподели:

През последните седмици в старата част на Ерусалим бе особено шумно – посред нощ ехтят песни и удари на барабан. Но старите мюсюлмански традиции за Рамазана започнаха да будят неочаквана съпротива. Репортаж от Ерусалим.

 

 

 

 

 

 

Два и половина през нощта е. С ясни, мелодични провиквания Мохамед Хаджей буди мюсюлманите в старинната част на Ерусалим. Съпровождат го ритмичните удари на барабан. Това са т.нар. „мусахарати", които будят с песни мюсюлманите за първото ядене „сухур" по време на Рамазана, което е още преди изгрев слънце. Следващото хранене „ифтар" - е чак след залез слънце.

 

Ритуалното пробуждане преди изгрев слънце е много стара традиция в редица арабски страни. Повечето млади мюсюлмани вече предпочитат да използват будилниците на своите смартфони, но 26-годишният Мохамед продължава да поддържа традицията, защото я смята за важна. От три години Мохамед Хаджей е „човекът-будилник". Изучил е занаята от по-старите хора в квартала, които е съпровождал като малък. Днес самият той е съпровождан от 14-годишния Маджит, което пее заедно с него и бие барабана.

Мохамед и Маджит будят мюсюлманите за молитва преди изгрев слънце

 

Мохамед и Маджит будят мюсюлманите за молитва преди изгрев слънце

 

Двамата се задържат за кратко в някои вътрешни дворове, преди да потеглят отново по тесните улички на стария град. От една врата се показва жена със сънлив вид. „Добро утро! Благодаря за събуждането! Добре е, че още ви има", казва тя. Някои мюсюлмани изобщо не си лягат да спят, а се подготвят за първата молитва и първото ядене преди изгрев слънце. По времето на Рамазана всеки мюсюлманин си изработва специален ритъм на живот, като подготовка за дългото въздържание през деня.

Оплаквания за нарушаване на обществения ред

 

Има и още един стар обичай, който напомня на мюсюлманите в Ерусалим за постите. Всяка сутрин и вечер с гръм се оповестява началото на постите и прекратяването им вечер. Тази година обаче нещата изглеждат другояче. Мохамед Хаджей разказва, че израелските гранични полицаи са го арестували на няколко пъти. Имало оплаквания, че „мусахаратите" вдигали много шум и нарушавали обществения ред. „Спираха ни и ни обискираха, а понякога и ни обиждаха. Преди нямаше проблеми с шума, а тази година ме арестуваха вече четири пъти и трябваше да плащам глоби", казва Мохамед. Той предполага, че някои израелски заселници, които живеят насред мюсюлманския квартал, са подали оплакване заради нарушеното си спокойствие.

 

Всъщност старата част на Ерусалим е разделена на мюсюлмански, християнски, еврейски и арменски квартал. Но в центъра на мюсюлманския квартал живеят и някои ултрарелигиозни семейства на еврейски заселници. Тази година атмосферата там е особено напрегната. След преместването на американското посолство в Ерусалим и фактическото признаване на града за столица на Израел, намаляха и надеждите на палестинците за признаването на Източен Ерусалим за тяхна бъдеща столица.

Мусахарати из тесните улички на Ерусалим

 

"Мусахарати" из тесните улички на Ерусалим

 

Говорителят на полицията Мики Розенфелд казва, че органите на реда са били принудени да реагират на оплакванията за нарушаване на нощната тишина, без обаче да уточни кой точно се оплаква. Полицията била длъжна да опази „чувствителния баланс между религиозни свободи, обществен ред и жизнен стандарт на гражданите".

 

За всеки случай „Мусахаратите" взимат предпазни мерки. Те прекъсват за малко пеенето и ударите по барабана, докато преминават покрай някоя къща на израелски заселници. Малко след това продължават да будят мюсюлманите за „сухур". Това е наше палестинско културно наследство и традиция в Ерусалим. Затова ще я предаваме от поколение на поколение. Няма да се откажем от традициите си", казва Мохамед Хаджей. Малко по-късно тесните улички на стария град отново утихват. Мохамед и другите „мусахарати" се разотиват по домовете си. Час по-късно над града проехтява изстрелът на оръдието, който възвестява началото на постите.

Прочетена 600 пъти

Станете почитател на Класа