Русия отвърна на удара – с най-модерния вид оръжие… Пентагонът призна, с признаци на паника…

Русия отвърна на удара – с най-модерния вид оръжие… Пентагонът призна, с признаци на паника…
  • Автор:  Добри Божилов
  • Дата:  
    16.04.2018
  • Сподели:

Един от най-известните египетски фараони – Рамзес Втори, има интересен епизод в управлението си. Опитал да нападне и завладее хетите, но бил разбит.

 

И като се върнал в столицата, представил събитията по невероятен начин, та излязло едва ли не, той е победил…

 

Нещо подобно се случва в момента в глобалната политика, и признанието за това идва от самата и жертва – САЩ.

 

Пентагонът разпространи съобщение, според което Русия е започнала мащабна дезинформационна кампания след ударите в Сирия. Доколкото самите удари очевидно бяха пропаганден проект – те не засегнаха никакви сериозни цели, то излиза че с активност на друго място, Русия по същество отговаря на същия тип атака – пропагандна.

 

Според говорителката на Пентагона Дана Уайт, след ударите, има 2000% увеличение на активността на “руските тролове”.

 

В това вероятно има нещо вярно, защото в медиите вече не се говори за огромната победа на Тръмп и как унизил Москва, а се говори предимно какво са ударили тези ракети и че всичко е било договорено.

 

В страни като България, въпреки разочарованието на русофилското население от липсата на ответен удар, е факт че атаките се осмиват, заедно с Доналд Тръмп. А почти всички вярват, че действително 70% от ракетите са били свалени.

 

Всъщност, такова нещо не казаха дори сирийците – те съобщиха за 10-12 свалени ракети, т.е. 10%. Неясно е и защо изобщо трябва да се свалят ракети, при положение, че те удариха единствено безсмислени обекти в пустинята и не убиха нито един човек. И атаката е очевидно театрална, а Русия и Сирия са изтеглили всичко важно от мишените. Т.е. най-вероятно никакви ракети не са сваляни, но Москва активира пропагандна контра-теза, която на някои места доста добре покълна.

 

Опасенията на САЩ от “руските тролове”, които очевидно не са само тролове, а са цяла система за разпространение на информация, сочи че всъщност ответен удар може и да има. И той никак да не е безобиден.

 

Ако смисълът от подобни акции е единствено реакцията на общественото мнение, то ако се постигне определен резултат, без ракети, може да се окаже, че алтернативните средства са по-ефективни.

 

Въпросът доколко информационното поле е основно бойно поле вече, е ключов. Той може за обезсмисли милиардни оръжейни проекти и периодични пукотевици и фойерверки.

 

Разбира се, ако целта е да се постигне нещо на бойното поле, тогава оръжия трябват. Но в Сирия войната на бойното поле е почти свършила, и тя не може да се обърне с ракетен удар. Съответно – остава пропагандата.

 

Усещащият се страх у американските представители сочи, че проблем има, т.е. налице е контраудар в нов тип война. Защо правят подобни панически изказвания, вместо да активират своите пропагандни войски, не е ясно. Със сигурност, това е малка победа, почетен гол, за Путин. А дали ще обърне резултата с кликове срещу ракети, предстои да видим…

 

 

Прочетена 668 пъти

Станете почитател на Класа