Тръмп, палестинците и сметките на Нетаняху

Тръмп, палестинците и сметките на Нетаняху
  • Автор:  Николас Бусе (ФАЦ)
  • Дата:  
    15.02.2018
  • Сподели:

Управляващите в Израел виждат в мандата на Доналд Тръмп златен шанс за решаване на палестинския въпрос изцяло в своя полза. А с решението си за Ерусалим самият Тръмп изглежда прави първа крачка

 

 

 

 

 

 

Мнозина в редиците на управляващата в Израел партия Ликуд вярват, че мандатът на американския президент Доналд Тръмп създава уникална възможност да се върви към решение на палестинския въпрос, което ще бъде по вкуса им. Тръмп вече удовлетвори поне частично тези надежди, като призна Ерусалим за столица на Израел.

 

Целта: анексиране на окупираните земи

 

От същата гледна точка най-логичната следваща стъпка е да се утвърдят израелските селища на окупираните земи – не случайно израелският премиер Нетаняху иска да разговаря с Вашингтон по въпроса. Възможните последствия се виждат с просто око: още преди евентуалното мирно споразумение палестинските територии ще станат (юридически) още по-малки, размяната на територии ще се затрудни, а политическият климат между израелци и палестинци допълнително ще се влоши.

 

Jerusalem US-Präsident Trump Benjamin Netanjahu (picture-alliance/Zuma/M. Stern)

 

Израел създава свършени факти

 

Трезвият поглед към реалностите в Близкия изток показва обаче, че особено с изграждането на по-големите селища Израел е сътворил свършени факти, които просто няма как да се отстранят. Тези селища създават огромно препятствие пред онова решение, за което толкова много се говори, и което европейците и до днес защитават: палестинци и израелци да живеят в две отделни държави.

 

Време е вече за нови идеи.

 

 

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Прочетена 279 пъти

Станете почитател на Класа