Лъжа за среща с Путин доведе до оставката на дипломат No.1 на Холандия

Лъжа за среща с Путин доведе до оставката на дипломат No.1 на Холандия
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2018
  • Сподели:

Външният министър на Холандия Халбе Зейлстра подаде оставка, след като призна, че е излъгал за проведена среща с руския президент Владимир Путин, на която той е развил плановете си за териториална експанзия на Русия към Европа.

 

"Не виждам друг изход, освен да обявя оставката си", казва той, цитиран от холандското радио NOS.

 

През 2016 г. по време на партиен конгрес Зейлстра обяви, че е присъствал на среща с бизнесмени в дачата на Путин преди повече от 10 години, когато дочул руският президент да разказва идеята си за създаването на "Велика Русия" - територия, която по думите му обхваща "Русия, Беларус, Украйна и Балтийските страни". По това време бъдещият дипломат No. 1 в кабинета на Марк Рюте е работил за Shell.

 

халбе зейлстра

 

През уикенда обаче Зейлстра даде интервю, в което призна, че не е присъствал лично на срещата, а "взел назаем" анекдота от човек, чиято самоличност предпочитал да бъде запазена в тайна. Признанието му дойде само няколко дни преди планираното пътуване на Зейлстра до Русия за среща с външния министър Сергей Лавров.

 

"Реших да го разкажа, защото това е важна геополитическа информация със сериозни последици. Приписах си тази история, за да гарантирам, че разкритията няма да засегнат човека, който наистина е присъствал на срещата. Това можеше да има сериозни последствия за него и компанията му", каза Зейлстра.

 

Съмненията за достоверността на твърденията му възникнаха, след като бившият главен изпълнителен директор на Shell Йерун ван дер Веер обяви, че Зейлстра не е присъствал на срещата в Русия през 2006 г.

 

Зейлстра не потвържава дали Ван дер Веер е източникът му, но твърди, че информацията за плановете за "Велика Русия" е напълно вярна.

Прочетена 516 пъти