Китай ще бори замърсяването с “домашни” ядрени реактори

Китай ще бори замърсяването с “домашни” ядрени реактори
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.02.2018
  • Сподели:

Проект за отопляване на жилища с малки ядрени реактори е получил всички необходими разрешения от китайските власти, съобщава агенция „Синхуа”, цитирана от Technews.

 

 

Зад проекта стои частната компания China General Nuclear Power Group (CGN). Предстои изграждане на първия ядрен реактор за отопление на домове с мощност 100 мегавата.

 

 

В рамките на експерименталния проект в северния район на страната ще бъде построен нискотемпературен реактор NHR200-II, който ще осигурява топлина не само за жилищни домове, но и за предприятия.

 

По план, ядреният реактор трябва да бъде завършен до 2021 година. Технологията, разработвана от CGN съвместно с Университета Цинхуа, вече е проверена и одобрена от китайските регулаторни органи.

 

Очаква се реакторът да подобри значително екологичната обстановка в района. Северната част на Китай е силно засегната от замърсяване на въздуха, особено по време на отоплителния сезон.

 

Китай планира също така да построи неголеми плаващи ядрени електроцентрали, които да заменят традиционните топлоелектрически централи (ТЕЦ).

 

Прочетена 552 пъти

Станете почитател на Класа