Тръмп признава Йерусалим

Тръмп признава Йерусалим
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.12.2017
  • Сподели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще признае официално Йерусалим за столица на Израел и ще нареди на Държавния департамент да започне процес на дислоциране на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, предава CNN, като се позова на високопоставени източници от Белия дом.

 

 

Решението, което бе приветствано от поддръжниците на президента и от израелското правителство, среща критики в региона. Във вторник арабските партньори на САЩ предупредиха Тръмп, че това ще подкопае стабилността в региона и постави в безизходно положение мирния процес между Израел и палестинците.

 

Изявлението на Тръмп е планирано за сряда в 13.00 часа местно време. В него той ще „признае реалността”, че Йерусалим отдавна е седалище на израелското правителство, казаха източници от Белия дом. Те подчертават, че решението няма да повлияе по никакъв начин границите на бъдещите израелска и палестинска държави.

 

Конституцията на Израел казва, че Йерусалим е столицата на държавата. Градът обаче е свещен за палестинците, също обявен за столица и от Палестина, заради което признатата от международната общност столица на Израел е Тел Авив, където се намират и всички посолства и представителства на други държави.

Прочетена 404 пъти