Израел: "Нашият отговор ще бъде твърд"

Израел: "Нашият отговор ще бъде твърд"
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    15.11.2017
  • Сподели:

На 12 ноември министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху предупреди, че страната му ще реагира "с много твърда ръка на всяка атака, независимо от къде идва", съобщава The Times of Israel.

Тези думи могат да бъдат свързани със заплахите на групата Ислямски палестински джихад, след като на 30 октомври Тел Авив унищожи тунел на тази организация, построен между ивицата Газа и израелската територия, чрез въздушен удар, при който загинаха 12 бунтовници.

По време на среща на кабинета на министрите, Нетаняху заяви, че "Хамас ще бъде отговорен за всяка атака", която произлиза от ивицата Газа или е планирана на това място.

Израел е използвал тази официална реторика в момент, когато двете основни палестински фракции, Фатах и Хамас, се опитват да разработят споразумение, което ще гарантира политическо единство на Палестина от 1 декември.

Ден по-рано, отговорникът за отношенията с палестинците в Министерството на отбраната на Израел, генерал Йоав Мордехай, публикува видеоклип в YouTube, в които той предупреди лидерите на движението Ислямски палестински джихад, че страната му ще предложи "твърд и решителен отговор" на всяка атака на тази палестинска организация, като я призова да "поеме контрола върху положението".

От своя страна, специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, Николай Младенов, заяви чрез Twitter своята загриженост за ситуацията, коментирайки, че "действията и безразсъдни изявления на екстремисти в Газа създават риск за опасна ескалация".

Впоследствие Младенов подчерта, че "палестинците са започнали курс за разрешаване на хуманитарната криза в ивицата и не трябва да бъдат разсейвани от екстремисти".

Прочетена 235 пъти