Руски студент създаде ръкавица, която "забавя" времето

Руски студент създаде ръкавица, която "забавя" времето
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    15.11.2017
  • Сподели:

Руският студент Александър Майоров, известен в мрежата под псевдонимите AlexGyver или MadGyver (като в телевизионния сериал "MacGyver"), изобрети ръкавица, която позволява "забавяне" или "стопиране" на времето, съобщава сайтът Medialeaks.

Видео, пуснато от младия изобретател в канала му в YouTube, показва възможностите на ръкавицата: тя лесно видимо забавя въртенето на вентилатор и електрическа бормашина, трептенията на субуфер и водния поток под душа, с които показва същността на устройството.

Това обаче не е машина на времето. Това конкретно устройство всъщност е снабдено със стробоскоп и ярка LED светлина и се контролира от процесор, акселерометър и потенциометър (делител на напрежение). Когато честотата на мигане на стробоскопа съвпадне с честотата на движение на избрания обект, очите на наблюдателя възприемат това, като че обектът е спрял да се движи.

Коментарите, добавени към видеоклипа, включват връзка към портала GitHub, където Майоров дава инструкции за сглобяване на ръкавицата.

"Идеята ми дойде на ум, след като осветих вентилатор с евтин китайски фенер и движението му сякаш спря, каза Майоров за Medialeaks.

Прочетена 232 пъти