Аларма: Bitcoin вече надмина почти всички балони в историята

Аларма: Bitcoin вече надмина почти всички балони в  историята
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.11.2017
  • Сподели:

Виртуалната валута bitcoin вече е превишила с голяма разлика почти всички балони в историята. Bitcoin е надминат единствено от спекулативната треска "лале мания", която в средата на седемнадесети век доведе до колапса на икономиката на Холандия, според статистическа графика на инвестиционната американска фирма Convoy Investments.

Наскоро холандският предприемач Диди Тайхуту продаде своята фирма, къщата, колата, мотоциклета и дори играчките на дъщерите си. Парите, спечелени от продажбите са били инвестирани в закупуване bitcoines и други криптовалути, предвиждайки, че в рамките на три години ще увеличи четирикратно техните инвестиции и ще бъде милионер за цял живот. Засега той със съпругата си и трите дъщери живее в скромна хижа в къмпинг край град Венло (Холандия).

По същия начин като него са процедирали холандците през седемнадесети век, продавайки или ипотекирайки домовете си, теглейки заеми, за да купят луковици на лалета, чиято цена достигала извънредно високи нива, което накрая довело до голям икономически балон и финансова криза. По това време това цвете било обект на възхищение и символ на богатство. Тъй като търсенето им било огромно, търговците започнали да продават дори луковиците, които ще бъдат получени от следващата реколта. Ето така се родил фючърсният пазар, където даден продукт се купува за определена цена, още преди да бъде произведен.

На 5 февруари 1637 г. се продава лот от 99 лалета за 90 000 флорина. На следващия ден се предага половин килограм за 1250 флорина, но никой не ги купил. Балонът току-що се е взривил, цената на лалетата драстично спаднала и нямало начин да се възстанови инвестицията: всеки продавал и никой не купувал. Фалитите ударили всички социални класове и накрая холандската икономика фалирала.

Това е европейската версия, три века преди катастрофата през 1929 г. на Нюйоркската фондова борса, донесла Голямата депресия.

Връщайки се към настоящето, в края на октомври пазарният оператор на деривати в САЩ, CME Group, обяви, че ще лансира фючърси за bitcoines през четвъртото тримесечие на тази година, което изстреля цената на виртуалната валута. Главният икономист за управление на активи на швейцарската компания за финансови услуги UBS, Пол Донован, счита че решението да се предлагат фючърсни договори за bitcoines отразява ситуация, подобна на настъпилата точно преди балонът с лалета да се спука.
В допълнение, действителното приложение на bitcoin е много ограничено. Тази виртуална валута се превърна в "трудна за харчене" валута, според CBC News. В една пазарна икономика парите имат две цели. Едната от тях е като депозит на ценности. Това означава, че при извършване на работа получавате плащане, което можете да похарчите за бира, почивка или да го запазите за пенсиониране. Като депозит на стойности, до този момент bitcoin успешно изпълни тази функция.

Другата основна цел на парите обаче е да служат като мярка за ценообразуване и обмен. Тук криптовалутата се провали. Астрономическата й стойност може да изглежда успешна, докато не се опита да постави цена на вашите стоки или услуги или да плати за тях.

Много влиятелни гласове от финансовия свят предупреждават, че пазарът на криптовалутите ще се срине по същия начин, както се случи с други големи "измами". Президентът на JP Morgan Джейми Димон дори предупреди, че ще уволни всеки от служителите си, които работят с биткоин, защото това е нещо "глупаво" и "безотговорно", което "няма да свърши добре".

Прочетена 193 пъти