Саудитска Арабия свиква среща на Арабската лига за "нарушенията" на Иран

Саудитска Арабия свиква среща на Арабската лига за "нарушенията" на Иран
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.11.2017
  • Сподели:

Лигата на арабските държави ще се срещне следващата неделя, за да обсъди регионалните въпроси около Иран, според агенция АФП, цитирайки меморандум на тази организация. Срещата ще се проведе по искане на Саудитска Арабия, която обвинява Техеран, че е извършила "нарушения" в региона.

Искането е взето след пускането на ракета от Йемен на 4 ноември, прихваната от саудитската противовъздушна отбрана в североизточната част на Рияд, според документа. Коалицията, водена от Саудитска Арабия, обвини войските, съюзници на Техеран за изстрелването.

В това отношение Иран отрича участие в атаката, а президентът на тази страна Хасан Рохани твърди, че стартирането на ракетата е "легитимен отговор" на йеменския народ към саудитските бомбардировки.

От друга страна, меморандумът споменава пожара в петък в петролопровод в Бахрейн, който временно парализира доставките на петрол в тази страна. Бахрейнското правителство обвинява Техеран, че стои зад този инцидент, който беше наречен от Рияд " Ирански саботаж и тероризъм".

Иран обаче отхвърли участието си в този инцидент и нарече обвинениято на Бахрейн "детински".

От март 2015 г. Саудитска Арабия, със сунитско мнозинство, води коалиция в опит да възстанови властта на президента на Йемен Абд Рабдо Мансур Хади, който беше свален от хутите - шиити.
Този конфликт е отнел живота на най-малко 10 000 йеменци, предимно цивилни, като е изселил повече от 3 милиона души.

Прочетена 229 пъти