Русия удвоява силата на своите противовъздушни системи Pántsir

Русия удвоява силата на своите противовъздушни системи Pántsir
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.11.2017
  • Сподели:

Русия ще приключи през 2019 г. развитието на Pantsir-SM, модернизираната версия на зенитния наземен комплекс с малък обсег S1, а вече е започнала тестването на някои прототипи. Възможностите на новата система за ракети - оръдия ще надминат значително тези на предишния модел.

"Pantsir- SM е изцяло нов комплекс, който ще бъде между 1,5 и 2 пъти по-добър от версията S1", каза Александър Денисов, генерален директор на руската корпорация „Високоточные комплексы", отговарящ за развитието.

PANTSIR-S1 е комбинация от мощен радар за откриване и проследяване, въздушни ракети и самолетни картечници с калибър 30 mm и огромна огнева верига, в състояние да неутрализира цели на близко и средно разстояние.

От своя страна, Pantsir-SM ще получи нова ракета с висока скорост, а обхватът на откриване и унищожаване на цели ще се увеличи близо два пъти. Очаква се комплексът да бъде в състояние да "вижда" цели 75 километра и да ги унищожава на 40 км, докато Pantsir-S1 действа рамките на 40 и 20 километра, съответно.

Денисов обаче пояснява, че тази модернизация е "универсална"; т.е. възможностите на новите системи на Pántsir (от руски "броня") може да се приложат дори и в предишните модели.

Прочетена 242 пъти