Чудо: Учените са изненадани от нов метод за подмладяване на човешките клетки

Чудо: Учените са изненадани от нов метод за подмладяване на човешките клетки
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.11.2017
  • Сподели:

Нови изследвания са открили метод за подмладяване на старите клетки на организма, което може да промени радикално начина, по който хората остаряват.

Група изследователи от Университета в Ексетър и Университета в Брайтън (Великобритания) са открили формула, която подмладява човешките стари клетки, които започват да се делят отново. Експериментът, описан в списанието BMC Cell Biology, показва, че подмладените клетки не само изглеждат млади, но също така се държат по същия начин както младите клетки.

Изследователят Ева Лотър описва изненадата, която причинило откритието: "Когато видях подмладени някои от клетките в плаката с култура, не можех да повярвам".

"Тези стари клетки изглеждаха като млади клетки, беше едно чудо! Повторих експеримента няколко пъти и при всеки един случай клетките се подмладяваха - аз съм много развълнувана от последиците и потенциала на това изследване", каза тя.

Изследването се основава на предварителни констатации, които показват, че гените, известни като "фактор на снаждане", които са от решаващо значение за пълното функциониране на организма, се деактивират, когато остареем. Сега учените са намерили начин да рестартират тази функция чрез химическа намеса.

Според изследователите, техният метод може да промени начина, по който стареем, като даде на хората възможност да изпитат по-малко дегенерация по време на процеса на стареене. Възрастните хора са по-склонни да страдат от инсулти, сърдечни и други заболявания, но ако се постигне подмладяване на клетките, много от тези рискове могат да бъдат намалени.

Прочетена 210 пъти