Хокинг: Човечеството ще трябва да напусне Земята през следващите 100 години

Хокинг: Човечеството ще трябва да напусне Земята през следващите 100 години
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Като "най-великото приключение в историята" квалифицира известният британски учен Стивън Хокинг предизвикателството пред човечеството, което ще се изправи пред изчезване, ако не е готово да напусне Земята и да колонизира други планети в следващия 100 години.

Физикът заяви, че човечеството няма да бъде в състояние да оцелее в климата и замърсяването, което ще унищожи Земята, каквато я познаваме. В същото време той твърди, че има надежда за да оцелеем, ако колонизираме обитаеми планети и предлага по-конкретно Проксима б.

Това е планета, открита през август 2016 г., обикаляща около Проксима Центавър, звезда, която е най-близо до нашата Слънчева система, на 4,2 светлинни години. И докато планетата се намира на разстояние от нея "само" на 7 милиона километра, което е значително по-малко от това между Земята Слънцето, очакванията са възможни, защото Проксима Центавър е много по-студена, а предложената планета е в "обитаемата зона" и нейната температура би позволила водата на повърхността й да бъде в течно състояние.

"Аз не се съмнявам, че в крайна сметка ние ще намерим начини да пресичаме огромни разстояния в космоса само до няколко години и нашата изобретателност ще ни доведе до Проксима б. През следващите 100 години ще се впуснем в най-голямото си приключение в историята" подчертава ученият в документалния филм "Търсене на нова земя".

На днешните ракети ще отнеме около 120 000 години, за да достигнат планетата, затова е необходимо да се ускори развитието на технологиите. "Трябва да сме подготвени в рамките на 100 години. Колонизирането на Проксима b ще бъде най-голямото предизвикателство пред нашия вид", каза Хокинг.

Прочетена 247 пъти