Южноамериканска страна обещава да сложи край на "хегемонията на долара"

Южноамериканска страна обещава да сложи край на "хегемонията на долара"
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Невъзможно е. По този начин някои икономически анализатори са преценили предложението на венецуелския президент Николас Мадуро да използва валути, различни от долара, за извършване на международни транзакции.

Неверие и критика се изляха върху възможността Венецуела да използва алтернативна система за плащане, за да излезе от "изнудването чрез долара", както Мадуро заяви миналата седмица, по време на представянето пред Народното Учредителното събрание на осем проекта за справяне с кризата в страната.

За някои икономисти, противници на правителството, тази кошница от валути, с безплатно конвертиране, с която могат да се извършват парични сделки в юани, рубли, евро и рупии, може да излезе "по-скъпо" на Венецуела и да унищожи "доверието", създавано от долара.

Решението, обявено от Мадуро, идва след като американското правителство продиктува "нови и силни" финансови мерки срещу южноамериканската страна в отмъщение за избирането на национално учредително събрание, бойкотирано от самото начало от Вашингтон.

През октомври миналата година, Международният валутен фонд (МВФ) добави юана към своята кошница от валути, в които влизат долар, евро, йени и лири.

Още през 2014 г. някои нововъзникващи икономики използваха юана за валутните резерви, въпреки че те не са го оповестили публично, според президента на Централната банка на Китай, Джоу Сяочуан.

От 2009 г. насам Пекин е направил валутни суапове с над 20 държави, включително Швейцария, Бразилия, Хонг Конг, Индонезия и Южна Корея. С други думи, Венецуела няма да е първата, която ще извършва сделки по този алтернативен начин.

Решението, оповестено от Мадуро, вреди на американското правителство и на икономиката му и го изолира все повече и повече. Венецуела може да продаде суровината си (петрол) във всякакъв вид валута.

"Икономиката е фундаментално политически факт, а политическата динамика, национална и глобална, е непредсказуема", казва икономистът Хуан Карлос Валдес. "Ако ние отхвърлим долара, ние ще развиваме икономиката си и ще продължим напред", казва специалистът, който вярва, че Венецуела може да бъде "за пример на други страни".

Той обяснява, че за разлика от САЩ, Китай "не е империалистическа държава и не нахлува в страните, които не следват техните икономически политики", което би могло да е финансово привлекателно и за други нации в света.

В момента 40% от венецуелския суров петрол се купува от азиатския гигант, 20% от Индия и 20% от Съединените щати.

Експертът гарантира, че макар разнообразяване на валутната кошница съобщена от Мадуро "няма да е лесно", защото 41% от глобалните транзакции се извършват в долари, то е "важно и безспорно положително."

Прочетена 210 пъти