"Русия не приема претенциите на Северна Корея да получи статут на ядрена сила"

"Русия не приема претенциите на Северна Корея да получи статут на ядрена сила"
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензия заяви, че Москва не е съгласна с намеренията на Пхенян да стане ядрена сила.

"Ние не приемаме претенциите на Северна Корея да получи статут на ядрена сила. Русия подкрепи всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се призовава за прекратяване на програмите за ядрени ракети и де-нуклеаризация на Корейския полуостров ", съобщава изявлението на Небензия пред Съвета за сигурност на ООН след приемането на резолюцията за Северна Корея.

Руският посланик в ООН обаче посочи, че Руската федерация смята, че потенциалът на мерките за финансов натиск върху Пхенян е практически изчерпан и че "едно допълнително ограничение може да бъде еквивалентно на опит да се задуши икономиката на страната и да предизвика дълбока хуманитарна криза".

В същото време той подчерта, че Русия смята, че е „неправилно да не реагира остро на ядрените опити" и следователно подкрепя резолюция 2375, но призовава всички членове на ООН да положат усилия и да потърсят политико-дипломатически решения на ситуацията на Корейския полуостров.

На 3 септември Пхенян проведе шестия ядрен тест, този път с водородна бомба.
Този нов ход на севернокорейския лидер Ким Чен-ун бе остро критикуван от международната общност и по-специално от азиатските страни.

Прочетена 219 пъти