Китай представи двигател, който нарушава законите на физиката

Китай представи двигател, който нарушава законите на физиката
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Китайските експерти за пръв път са разработили прототип на иновативния двигател EmDrive, чийто ефект не може да бъде обяснен по отношение на закона за запазване на енергията, според вестник Daily Mail, цитиращ китайската CCTV-2. Въпреки че техническите подробности на разработката не са дадени, разпространеното видео гарантира, че двигателят скоро ще бъде тестван в космоса.

EmDrive се състои от магнетрон, който генерира микровълни и резонатор за натрупване на енергия от вибрациите. Това създава тласък, който не може да бъде обяснен със закона за запазване на енергията. Според създателите му една електроцентрала, базирана на двигател от този тип, ще позволи на човека да стигне до ръба на слънчевата система само след няколко месеца.

Преди това учените от НАСА заявиха в научна статия, че EmDrive всъщност произвежда "постоянен" тласък, като не използва гориво и не генерира насочен лъч радиация, което според експертите е в противоречие със закона за запазване на импулса.
Търсене в мрежата показва, че патент за двигател със същото име EmDrive е издаден само преди дни във Великобритения на Satellite Propulsion Research Ltd (SPR Ltd) – малка базирана в Англия компания.
Предстоят интересни събития и коментари.

Прочетена 287 пъти