Геофизиците определиха причината за земетресението с магнитуд 8.2 в Мексико

Геофизиците определиха причината за земетресението с магнитуд 8.2 в Мексико
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

Американската служба за геологическо проучване (USGS) е определила причината за земетресението с магнитуд 8.2, "най-силното от 100 години", настъпило на 7 септември на южното крайбрежие на Мексико.

Според статия, публикувана на интернет страницата на списание Nature, земетресението е настъпило в област, в която се намират тектоничните плочи на Кокос и Северна Америка, причиняващи висока вулканична активност и силни земетресения в региона. Обаче този път причината не била плъзгането или подпъхването на първата плоча над втората, а едно необичайно събитие: деформация в плочата на Кокос.

Яша Полет, сеизмолог в Калифорнийския Политехнически университет (САЩ), казва, че земетресения от такъв мащаб обикновено стават в рамките на зоната на отдалечаване, където се случва процес на потъване на океанската плоча под ръба на друга, а не когато една от тях се сгъва.
Експертът казва, че през последните 50 години са открити земетресения със сходни характеристики, но нито едно от тези пропорции. Все още е "твърде рано да се определи защо бе толкова масивно" и това ще вдъхнови много бъдещи изследвания, заключава той.

Земетресението е имало повече от 900 вторични труса, потвърдени от Националната сеизмологична служба на Мексико (SSN). По-конкретно, до 8:00 часа (местно време) на 10 септември бяха записани 904 труса. Най-силният беше с магнитуд 6,1, край бреговете на щата Чиапас.

Националната комисия по извънредни ситуации потвърди смъртта на 58 души, 45 в Оаксака, 10 в Чиапас и 3 в Табаско.

Прочетена 200 пъти