Процесът на века: поискаха доживотна присъда за Чепе

Процесът на века: поискаха доживотна присъда за Чепе
  • Автор:  DW
  • Дата:  
    13.09.2017
  • Сподели:

В процеса срещу неонацистката група NSU германската прокуратура поиска доживотна присъда за основната обвиняема Беате Чепе. Според обвинението, тя носи вина за всичките десет убийства, извършени от десните терористи.

 

 

 

 

 

Групата "Националсоциалистически нелегални" (NSU), основана от Беате Чепе и двама нейни съмишленици, е отговорна за цяла поредица от убийства, извършени между 2000 и 2007 година. Жертвите са деветима мъже, всичките с чужди корени, както и една полицейска служителка. Двамата сподвижници на Чепе - Уве Мундлос и Уве Бьонхарт - сами сложиха край на живота си. През ноември 2011 телата им бяха открити в опожареното им жилище в Цвикау, Източна Германия. Беате Чепе, която е живяла с двамата неонацисти, се предаде сама на полицията.

 

Беате Чепе

 

Процесът срещу Чепе и още четирима помагачи на терористите продължава вече повече от четири години. Но сега се стигна до важна развръзка: федералната прокуратура поиска доживотна присъда за основната обвиняема Беате Чепе. По думите на прокурора Херберт Димер, подсъдимата носи отговорност за всичките десет убийства, извършени от неонацистката група. Информационните агенции съобщават, че 42-годишната Чепе е посрещнала новината без никакви емоции.

 

Според разследващите органи, Беате Чепе не е присъствала на нито едно от убийствата. Но тъй като е подпомагала двамата си сподвижници Уве Мундлос и Уве Бьонхарт, тя е съотговорна за извършените от тях престъпления, които са имали за цел да всеят страх и ужас сред мигрантите в Германия. В заключителната си пледоария прокурорът не посочи дали вижда основание деянията на Чепе да бъдат окачествени като особено тежко престъпление, което би направило невъзможно предсрочното ѝ освобождаване от затвора - след излежаване на 15 години от присъдата.

В процеса предстоят още пледоариите на другите ищци по делото, както и на защитата. Окончателната присъда се очаква най-рано след няколко седмици.

Прочетена 1299 пъти