Култът към Тереза Мей

Култът към Тереза Мей
  • Публикация:  Самира Шакле
  • Дата:  
    26.05.2017
  • Сподели:

В парламентарните избори на 8 юни британските консерватори залагат на един коз - завидната популярност на Тереза Мей. Култът към лидера обаче може да нанесе вреда на самата партия. Самира Шакле информира от Лондон.

 

 

 

 

Британска телевизия излъчва понастоящем предизборен рекламен клип на консерваторите. Само дето в клипа почти няма и помен от партията. Видеоклипът показва Тереза Мей, която държи реч на фона на задушевна музика. В края на рекламния клип се появява надпис с огромни букви: "Тереза Мей или Джереми Корбин?". Името и емблемата на консервативната партия са изписани с дребен шрифт. Рекламният клип пасва добре на предизборната стратегия на консервативната партия.

 

На безброй предизборни изяви се развяват големи знамена с надпис "Екипът на Тереза Мей", а логото на партията почти не се забелязва. Местните политици наричат себе си "локални кандидати на Тереза Мей". В основата на тази стратегия са последните анкети, според които, консерваторите се радват на доверието на 40 процента от избирателите, а 61 процента от анкетираните смятат Тереза Мей за най-подходящ кандидат за премиерския пост. Само 23 процента отдават предпочитанията си на кандидата на лейбъристите Джереми Корбин.

 

По този начин Тереза Мей изпреварва по популярност Маргарет Тачър (48 процента) и Тони Блеър (52 процента). "Докато разумното крило на лейбъристите не иска да изтъква на преден план в изборната борба името на вредния за тях Корбин, консерваторите с удивителни усилия изтъкват не партията, а нейния лидер. Зад тази стратегия се крие една умна мисъл. Анкетите показват, че Мей изпреварва Корбин сред всички възрастови групи избиратели, докато партията на торите не печели червени точки сред части от електората", казва политоложката Софи Гастън от лявоориентирания мозъчен тръст "Демос".

 

 

Großbritannien Liverpool - Jeremy Corbyn nach Parteisieg (Reuters/P. Nicholls)

 

Лидерът на лейбъристите и изборната борба

 

Много британски медии са подиграват на Тереза Мей заради нейната дежурна фраза: "силно и стабилно управление". Тереза Мей минава за твърде скована и недипломатична. Тя отказва телевизионни дебати с другите председатели на партии преди изборите. "Мей минава за човек без чувство за хумор, за прекалено строга и непоколебима. Но това сега се продава на електората като признак на сила и стабилност", казва историкът от университета в Бирмингам Матю Коул. "Тези слабости сега не се оценяват като особено важни. Във всеки случай не толкова важни, колкото неспособността да водиш една партия, да имаш нереалистични представи и недостатъчен опит - качества, които каквито се приписват на Джереми Корбин", допълва Коул. Изглежда, че извън политиката и медийната среда Тереза Мей не губи нищо, като се осланя на прости послания.

 

"За нас в Уестминстър е напрегнато, но както показаха Тръмп и кампанията за референдума през миналата година, простите послания имат ефект върху избирателите", казва Софи Гастън. Консервативният имидж също може би е добре дошъл за Тереза Мей. "Тя олицетворява ценности и представи, с които се идентифицира една голяма част от страната. Тя е социално-консервативна, скептично настроена срещу ЕС и миграцията и за разлика от предшественика си Камерън, не е космополитна личност. А това се харесва на голяма част от населението", казва политологът Оливър Патъл.

 

Symbolbild Großbritannien Patriotismus Union Jack Einkaufstüte (Reuters/K. Coombs)

 

Мнозина противници на Брекзита също искат да видят напредък в преговорите с ЕС

 

Брекзит означава Брекзит

 

В програмата си консерваторите обещават да ограничат миграцията и да направят радикални промени в социалното осигуряване. В предизборната им кампания досега обаче не се споменава нищо конкретно. "Тереза Мей твърди, че има мандата на референдума.

 

И по това се различава от всеки един от предшествениците си преди избори", изтъква Матю Коул. Според него, включително и мнозина противници на Брекзит също искат да видят напредък в преговорите с ЕС. Мнозина от тези, които гласуваха за оставането на Великобритания в ЕС, искат техния избор също да бъде зачетен. "В този смисъл анти-брекзит-стратегията на либералите е обречена на провал. Повечето хора просто искат да видат, че Тереза Мей действа", допълва Оливър Патъл. Политологът смята, че стратегията на консерваторите не се фокусира върху двете партии и политическите им програми, а върху въпроса кой трябва да стане министър-председател? И кой трябва да договаря Брекзита?".

 

Само че да се окуражават избирателите да насочат вниманието си само върху личността на партийния лидер, носи риска да се навреди на самата партия. Какъвто беше случаят с Тони Блеър и Маргарет Тачър. Опозицията във Великобритания обаче е твърде слаба и консерваторите имат преднина във всички анкети. Тоест стратегията им може и да донесе успех на тези избори. "Почти е невъзможно да си представим сценарий, при който торите да загубят тези избори. Въпросът е само колко силен ще бъде мандатът на премиера и дали това няма да нанесе непоправима щета на лейбъристите", обобщава Софи Гастън.

Станете почитател на Класа