Карлова награда за противник на Брекзита

Карлова награда за противник на Брекзита
  • Публикация:  Юлия Хиц
  • Дата:  
    26.05.2017
  • Сподели:

Британският историк и публицист Тимъти Гартън Аш получава най-високото отличие за европейско единство - международната Карлова награда на град Аахен. Тази година тя отива у един убеден противник на Брекзита.

 

 

 

 

Германската канцлерка Ангела Меркел, папа Йоан Павел Втори, холандската кралица Беатрикс, Хенри Кисинджър, Валери Жискар д' Естен, Франсоа Митеран, Хелмут Кол, Далия Грибускайте и много други са сред носителите на международната Карлова награда на град Аахен. Сега към тях се присъединява и британският историк и публицист Тимъти Гартън Аш.

 

Международната Карлова награда се присъжда от 1950 година на личности или институции със заслуги към Европа и европейското единство. Наградата няма парично изражение, но се смята за най-високото отличие, присъждано за заслуги към Европа и европейското обединение.

 

Срещу популизма

 

Наградата тази година отива у един убеден противник на Брекзита. Тимъти Гартън Аш бе страстен застъпник за оставането на Великобритания в ЕС.Той твърди, че денят на референдума на 23 юни 2016 година е бил "най-голямото политическо поражение в живота му".

 

Но и след решението за напускане на общността Аш се застъпва за това Великобритания и ЕС да останат тясно свързани. Като историк той не разглежда европейския процес на интеграция в светлината на краткотрайни политически събития, а вижда кризата като съвкупност от сложни взаимовръзки.

 

"Тимъти Гартън Аш дава отпор на популистите и всички, които са склонни да опростяват нещата. Той се застъпва за съхраняването на нашите ценности, като свободата, мира и демокрацията, и пледира за правдивост, толерантност, за зачитането на правата и самоопределението", се казва в мотивите на организаторите.

 

Съпротива и дисиденти

 

Тимъти Гартън Аш е роден на 12 юли 1955 година в Лондон. След като завършва история в Оксфорд, в края на 1970-те години той заминава за Берлин, където проучва германската съпротива срещу Хитлер. Аш търси отговор на въпроса какво кара едни хора да стават борци от съпротивата, а други - колаборационисти.

 

Timothy Garton Ash

 

Обложката на една от книгите на Аш, издадени и в Германия

 

"Накрая вече не се занимавах със съпротивата. Открих, че хората оттатък Берлинската стена - в комунистическа Източна Германия - се борят със същата дилема: да оказват съпротива или да сътрудничат на режима. И вместо докторска дисертация за съпротивата срещу Хитлер, написах книга за Берлин при управлението на Хонекер. След това се захванах с темата за дисидентите от Централна Европа, управлявана също от комунистите, които съпровождах през трудния им път чак до освобождението", казва Тимъти Гартън Аш.

 

Хроникьор в годините на Студената война

 

След това британският историк започва да обикаля горещите точки в Европа - постоянно пътува до Варшава, Прага, Букурещ и Берлин, среща се с интелектуалци и водещи политици и се превръща в един от най-важните хроникьори и публицисти в годините на големите промени от 1989-1990. В Германия става известен с две свои книги, едната от които - "В името на Европа", издадена през 1993 г. - му носи и световна слава.

 

За да я напише той проучва подробно германската политика през последните 50 години в контекста на противостоенето между Изтока и Запада, разговаря с почти всички тогавашни политици, прави записи и изследва кореспонденциите на Вили Бранд, Хелмут Шмид и Хелмут Кол, както и на Брежнев и Горбачов. Използва всички възможни достъпни източници, включително архивите на ЩАЗИ. Миналата година той издаде и книга, посветена на свободното слово. Произведението е пламенна пледоария за свободата на словото, открития диалог и укрепването на гражданското общество.

 

Тимъти Гартън Аш преподава европейска съвременна история в университета в Оксфорд. Освен научната си дейност, той пише и много статии, вкл. за британския вестник "Гардиън". Работи също и за Академията на науките Берлин-Бранденбург.

Станете почитател на Класа