В Манчестър беше премината границата

В Манчестър беше премината границата
  • Публикация:  Райнер Херман
  • Дата:  
    26.05.2017
  • Сподели:

Скоро ислямисткият терор вече няма да може да се организира териториално като "държава". Но идеологията му ще остане жива. В Манчeстър беше премината границата: беше посегнато на деца.

 

 

 

 

Глобалният ислямистки терор може да се превърне в основна тема на управлението на Доналд Тръмп. Защото войната срещу терора, която започна след атентатите от 11 септември 2001 година, навлиза в нова фаза. Тъй наречената "Ислямска държава" (ИД) продължава да губи територии: от 2015 г. насам контролираните от организацията райони са се смалили наполовина - благодарение и на решимостта на предвожданата от САЩ антитерористична коалиция. И е само въпрос на време ИД да се прости с желанието си да контролира една обща територия и в крайна сметка да изчезне от картата на света - въпреки оказваната от джихадистите в момента ожесточена съпротива в Рака и Мосул.

 

Залезът на ИД обаче няма да доведе до нейния край. А само до това, че ислямисткият терор вече няма да може да се организира като "държава" и вероятно ще продължи да функционира като глобален джихад. А това ще доведе и до друга промяна - водещ признак вече ще бъде не територията, а идеологията на терора.

 

"Зли неудачници"

 

Доналд Тръмп призова мюсюлманите в Рияд да "прогонят" екстремистите и терористите от своите страни и от света. А след атентата срещу деца и младежи в Манчестър той нарече терористите "зли неудачници", от които имало още много. Защото лидерите на ИД вече не ползват "услугите" само на завърналите се от Сирия в родните си страни джихадисти. Те оплитат в своите мрежи и млади мюсюлмани, радикализирали се на Запад.

 

Във всяко общество има и губещи, а една част от тях попадат при джихадистите. Терористичният атентат от Манчестър обаче може да допринесе за това тези губещи да не се поддават вече на идеологията на терора на ИД. Защото в Манчестър терорът прекрачи една граница - не се спря пред избиването на деца и младежи. Което е отдавна познато от Близкия изток. Там ИД вербува немюсюлмански деца и ги изпраща на смърт като бойци. Не са забравени и язидските момичета и жени, превръщани от ИД в сексробини.

 

Широк хуманен алианс

 

Новата фаза на войната срещу глобалния джихад може да бъде спечелена само когато основната част от обществата на умерените мюсюлмани, които също са отвратени от този терор (включително срещу деца), образуват широк хуманен алианс.

 

 

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Вижте и следното видео:

Станете почитател на Класа