Натовската среща на върха: жестове и символика

Натовската среща на върха: жестове и символика
  • Публикация:  Миодраг Сорич
  • Дата:  
    26.05.2017
  • Сподели:

Имаше търкания между съюзниците и американския президент преди първата среща на върха на НАТО с негово участие. Въпреки това срещата в Брюксел ще бъде успех, твърди в коментара си Миодраг Сорич.

 

 

 

 

Никой не може да обвини Тръмп в липса на гъвкавост. По време на изборната си борба той обяви НАТО за отживелица, а сега без всякакви увъртания признава Алианса за гарант за сигурността. Само за няколко месеца Доналд Тръмп направи забележителен обрат в курса си за радост на съюзниците. Те много добре знаят, че тактиката на възпиране на дайствителните или потенциалните врагове на Запада функционира само с Америка. Т.нар. право на индивидуална или колективна защита, съгласно параграф 5 от Северноатлантическия договор, няма кой знае каква стойност без Америка.

 

И сега Тръмп очаква европейците да направят компромиси. На срещата на върха в Брюксел НАТО ще се утвърди официално като международна коалиция в борбата срещу терористичните милиции на "Ислямска държава" (ИД). В родината си американският президент може да представи това като външнополитически успех под мотото, че още при първата си поява на среща на върха на НАТО е успял да даде нова ориентация на Алианса. Европейците няма да му завиждат за този триумф. Всъщност това решение няма да окаже голямо влияние върху работата на Алианса и е по-скоро един жест.

 

Повече пари от Германия

 

Преговорите с американците по един друг въпрос обаче ще са по-трудни. САЩ настояват съюзниците да увеличат разходите си за отбрана. Както всички свои предшественици, Доналд Тръм ще настоява за това упорито и ще се натъкне на твърдата съпротива на европейците. В Брюксел обаче са майстори на формулировките на формалните компромиси, така че след срещата всеки ще може да се чувства като победител. Германия ще се задължи да увеличи разходите си за въоръжение, но е напълно илюзорно да се вярва, че в обозримо време Берлин ще удвои бюджета си за отбрана.

 

Германските социалдемократи решително отхвърлят подобна опция. А иначе срещата на върха на НАТО ще бъде среща на големите жестове и силната символика. Телевизията ще излъчва кадри от откриването на новата главна квартира. В замяна на това няма да има дълги заключителни декларации. В крайна сметка за участниците в срещата е важно да демонстрират единство. Те искат да покажат, че ще инвестират в бъдещето на НАТО, въпреки всички мрачни пророчества.

 

Страните-членки на Алианса в еднаква степен са имали нужда от НАТО и винаги са го критикували. И в това е тайната на успеха на Алианса. Мърморенето и дори отрицанието водят до реформи и до готовност за справяне с новите предизвикателства. Нека не си кривим душата: НАТО е всичко друго, но не и идеалният съюз. НАТО има много недостатъци и е правило много грешки. Но в крайна сметка и най-отявлените му критици, сред които беше и Доналд Тръмп през 2016 година, трябва да признаят, че без НАТО светът е по-малко сигурен, отколкото с него. Срещата в Брюксел ще бъде успех.

Станете почитател на Класа