Мей увеличи до "критично" нивото на терористична заплаха и предупреди, че нова атака е "неизбежна"

Мей увеличи до "критично" нивото на терористична заплаха и предупреди, че нова атака е "неизбежна"
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    25.05.2017
  • Сподели:

Тереза Мей обяви разполагането на въоръжени сили в отговор на нарастващото ниво на риск от терористични атаки след извънредно заседание на комисията за спешни действия COBRA. Според министър-председателя на Обединеното кралство това е "подходящо и пропорционално" решение след атентата в Манчестър Арена.

"Има голяма група от лица, свързани с тази атака", каза тя, като добави, че повишеното ниво на терористична заплаха в страната "означава че нова атака е не само възможна, но неизбежна." Поради тази причина, в много ключови места "военните ще изместят полицията", заяви тя.

Това е част от план, известен като „Операция закаляване", която включва разполагането на до 5000 войници по улиците на няколко британски градове, както и на други ключови и многолюдни събития като концерти.

Марк Роули, шеф на отдела срещу тероризма на полицейската служба в Лондон, заяви, че тази операция е част от план "одобрен и добре трениран", според който "военният персонал остават под командването и контрола на полицейската служба ".

"Хората виждат повишено полицейско присъствие в цялата област Голям Манчестър през деня и тази тенденция ще продължи".

Освен това, Роули подчерта, че продължаващото разследване на атентата в Манчестър е " мащабно и напредва бързо и в добра форма." Въпреки това, шефът на борбата с тероризма не е изясни, кои лица или групи стоят зад атаката.

Освен това, министър-председателят похвали реакцията на службите за спешна помощ след терористичната атака, заявявайки, че "злото може да бъде преодоляно чрез добро."

"Ние стоим твърдо ... терористите никога няма да спечелят, ние ще спечелим", каза Мей. Въпреки това, близък свидетел на последния терористичен акт поставя под съмнение способността или желанието на британските сили за сигурност за предотвратяване на подобни трагедии.

"Контролът по безопасността е почти нулев", разкри една млада жена, присъствала на концерта, добавяйки, че службите за сигурност "дори не проверяваха чантите" на присъстващите.

Станете почитател на Класа