САЩ и Саудитска Арабия признават необходимостта от запазване на "единството и целостта" на Сирия

САЩ и Саудитска Арабия признават необходимостта от запазване на "единството и целостта" на Сирия
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    25.05.2017
  • Сподели:

Конфликтът в Сирия трябва да бъде решен с политически средства, за да се гарантира запазването на нейната територия, заявиха САЩ и Саудитска Арабия в изявление на Белия дом.

Вашингтон и Рияд подчертаха "значението на постигането на трайно решение на конфликта в Сирия въз основа на Женевската декларация и резолюция 2254 на Съвета за сигурност, за да се запази единството и целостта на сирийската територия." Веднъж приключили военните действия, Сирия трябва да стане "страна, която представлява цялата сирийска общност, свободна от сектантска дискриминация", гласи изявлението.

Саудитска Арабия също поддържа "решението на президента Доналд Тръмп да изстреля ракети по авиобазата Шайрат", продължава изявлението.

САЩ извършиха това нападение в отговор на предполагаема химическа атака от страна на сирийското правителство срещу собствения си народ, въпреки че Русия призова за безпристрастно разследване и Сирия отрече обвинението.

По време на посещението на Саудитска Арабия, Доналд Тръмп, и крал Салман Бен Абделазиз "се съгласиха да дадат тласък на сътрудничеството за премахване на Ислямска държава, Ал Кайда и други терористични организации и потвърдиха ангажимента си за спиране на потока от чуждестранни бойци и намаляване на финансирането и доставките за тези такива организации" се казва в изявлението.

Саудитска Арабия е била обвинявана за подкрепа на екстремистите в Сирия, след като имейл на Хилъри Клинтън посочи, че саудитците "предоставят финансова и логистична подкрепа на нелегалната Ислямска държава и други сунитски военни групировки в региона"..

Станете почитател на Класа