Бюджетът Тръмп: повече за военните, по-малко за бедните

Бюджетът Тръмп: повече за военните, по-малко за бедните
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    25.05.2017
  • Сподели:

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, е изпратил до Конгреса план за федералните разходи, който обещава по-бърз икономически растеж, но включва съкращения на социалните програми.

Съкращенията ще засегнат програмата за купони за храна, здравните осигуровки програмата Medicaid, пътното строителство и медицинските изследвания, наред с други въпроси. В същото време, проектът увеличава военните разходи с десетки милиарди долари и отпуска 1600 милиона, за изграждането на гранична стена с Мексико.

"Президентът смята, че трябва да се възвърне величието на нашата нация и да се отхвърли проваленото статукво, което остави американската мечта извън обсега на много семейства", каза Белия дом в един от документите, изготвени съвместно с бюджета, озаглавен "Новата основа за американското величие".

По време на предизборната кампания 2016 г. Тръмп критикува ниския икономически растеж на САЩ, постигнат по време на мандатите на Барак Обама и обеща, че неговата икономическа програма ще стимулира растежа. Бюджетът Тръмп се основава на устойчив растеж с повече от 3%.

Бюджетът ще повиши броя на американските войски с 38,000 войници, до общо над един милион военни, от които 476 000 на активна служба, 199,000 запасняци и 343 000 членове на Националната гвардия. Армията ще получи нови хеликоптери - 48 Black Hawk и 61 Apache, 2110 леки тактически превозни средства и модернизацията на танковете M1 Abrams.

От 70-те нови изтребителя F-35, най-много ще бъдат придобити от Военновъздушните сили, а Военноморските сили получават 24. За да се отговори на забавянето при предоставяне на военноморската версия на F-35, бюджетът включва 14 нови F / A-18 Super Хорнетс. Военновъздушните сили също ще получат дронове MQ-9 Reaper и бомбардировачи, включително разработването на бъдещия B-21 бомбардировач.

ВМС не получават много нови кораби, както биха искали, но бюджетът финансира един самолетоносач от клас Джералд Р. Форд, две подводници клас Вирджиния, два разрушителя клас Арли Бърк и два спомагателни плавателни съдове.

Според плана, Тръмп, Medicaid, програмата за сигурност на правителството за бедни и инвалиди американци, ще бъде намалена с повече от 600,000 милиона долара за 10 години чрез ограничаване на финансирането на щатите и по-голяма гъвкавост на губернаторите при управление списъците с бенефициенти. Тези съкращения съвпадат с неотдавнашната отмяна на разширяването на Obamacare за 14 милиона граждани.

По същия начин, цел намаляване 191,000 милиона долара в купони за храна за десетилетие надхвърля предложенията на предишните републикански президенти. Други бюджетни съкращения включват намаления на пенсиите на федералните служители, отчасти посредством по-високи вноски от самите бенефициенти. Проектът също така ще ограничи субсидиите за земеделските производители.

Проектът е критикуван и от демократите, и от републиканците. "В САЩ на бюджета на Доналд Тръмп, децата, работническите семейства, възрастните хора и хората с увреждания ще трябва да плащат "глоба", а най-богатите американци получават "бонус". Какво е "величието" на тези САЩ? " попита сенаторът от Илинойс Ричард Дърбин, цитиран от AP.

Станете почитател на Класа