Опасността от втори Чернобил е огромна!

Опасността от втори Чернобил е огромна!
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Ядреният отрасъл в Украйна се намира в много опасно състояние и рискът от инциденти, подобен на Чернобилския е огромен, пише Washington Times.

 

Главният проблем на украинската ядрена енергетика е корупцията, проникнала на всички нива в страната. Тя поражда пълна безотговорност и хаос в управлението на ядрената инфраструктура, която произвежда 53 процента от електроенергията в страната. За атомния отрасъл отговаря дружеството "Енергоатом", което според американското издание е разграден двор.

 

Много от ръководните и важни постове в това дружество от години стояли незаети, а главен инспектор по ядрената безопасност нямало назначен от повече от три години. "Енергоатом" не считала за необходимо да спазва никоя от приетите мерки за ядрена безопасност, а проверки от международни експерти ставали от дъжд на вятър и били по-скоро формалност за пред медиите.

 

Остава ни само да се надяваме, че Киев осъзнава тази опасност, която представлява състоянието на ядрения отрасъл в страната не само за гражданите на Украйна, но и на цяла Европа и, че ще успее да предотврати повторението на трагедията в Чернобил, завършва Washington Times.

Станете почитател на Класа